Girl on the move: Jetske

Jetske (26) is letterlijk een girl on the move: in juni 2020 gaat ze de Muskathlon in Indonesië rennen om geld op te halen voor Compassion. Ze gaat 42 kilometer hardlopen om een idee te krijgen van hoe kinderen in armoede elke dag moeten vechten. Ze probeert andere mensen ook in beweging te brengen voor meer gerechtigheid in de wereld en draagt door mee te doen aan de Muskathlon haar eigen steentje bij. Jetske: “Ik had nooit gedacht dat ik dit zou durven. Ik hou van sporten, maar dat ik met sport mensen kon helpen had ik nooit gedacht.”

Girls on the move

“Wij mogen verandering brengen. Ik denk dat we dit al heel veel onbewust doen. We zien onszelf niet vaak als een leider, maar ik wil vandaag tegen jou zeggen dat je dat waarschijnlijk al bent! Als je bijvoorbeeld een vriendin advies geeft over kleding voor een feestje en zij je advies opvolgt, heb je al leiding gegeven. Ik denk dat wij meiden meer bewust mogen worden van hoeveel invloed we kunnen hebben. Invloed op één vriendin, een hele klas, de hele school. Als je snapt hoeveel je kunt, ga je er ook meer mee doen.”

Jezelf uitdagen: just do it

Waarom is jezelf uitdagen en je inzetten voor anderen zo belangrijk? Jetske: “Ga rustig ontdekken waar je invloed op kunt hebben door jezelf te zijn. Ik mocht bijvoorbeeld bij mijn voetbalclub kiezen wat ik wilde doen: kids trainen of scheidsrechter worden. Ik koos ervoor om te trainen. Ik was toen niet zo bewust bezig met deze keuze, maar heb daardoor wel geleerd hoeveel invloed ik kan hebben door er steeds te zijn voor de kinderen. Jezelf uitdagen is niet altijd makkelijk, maar wel altijd goed. Je doet het voor anderen – zij zijn het zo waard!”

Met God in het diepe springen

“Ik merk dat ik soms geen zin heb om te trainen. Maar ik wil samen met God in het diepe springen en op Hem vertrouwen. In mijn kerk is nu het thema ‘expect the unexpected’. Ik mag van God verwachten dat ik de kracht mag krijgen om een onmenselijke afstand rennend af te leggen. Ik mag verwachten dat ik geld voor het goede doel mag ophalen. Ik mag het denken én hardop zeggen. Ik mag het volledig geloven. Dan kan God echt door mij heen werken. Door een gewoon persoontje uit Amersfoort. Een meisje die vroeger nooit had durven dromen dat ze een beweging in gang mocht zetten voor kinderen uit Indonesië. Ik mag de liefde van God doorgeven.”

Jetske tegen haar teen self

“Vroeger zei ik altijd ‘ikke zelf doen’. Dat had ik als tiener ook en heb ik nu nog: ik wil mensen niet lastigvallen met m’n probleempjes. Maar mensen zeggen juist vaak: “Leg het in Gods hand”. Dat doe ik, maar de dag erna pak ik het vaak net zo hard weer terug. Ik blijf het proberen. God wil zo graag je helpen in dingen, alleen is het lastig om hulp van anderen of van Hem te aanvaarden. Tegen m’n teen self zou ik daarom zeggen: zoek vrienden die echt om jou geven, waar je mee kunt kletsen over belangrijke dingen en onzinnige dingen. En leg je problemen bij God of bij je ouders neer. Luister naar christelijke muziek (zoek de teksten eens op, dan komen ze echt binnen), ontdek waar jij invloed in kunt hebben en heb vooral veel lol!”

Steun Jetske in haar strijd tegen armoede door geld te doneren. Overleg dit natuurlijk wel even eerst met je ouders. Meer info over doneren en Jetskes run vind je hier.