Girl on the move: Ymkje

Ymkje is 28 jaar en woont met haar man in Dubai. Whut, Dubai, de Verenigde Arabische Emiraten? Yes. Tijdens een stage in Indonesië ontmoette ze Juan uit Spanje. Ze werden stapelverliefd en na een langeafstandsrelatie van een paar jaar trouwden ze en verhuisden ze naar Dubai. She’s a girl on the move! Dat ze niet voor eeuwig in Nederland wilde blijven, wist Ymkje als tiener al. Maar dat ze vanuit een klein Gronings dorpje naar één van de grootste steden ter wereld zou vertrekken… Dat vond ze vroeger maar een eng idee.

Girls on the move

Ymkje: “Girls on the move betekent voor mij dat vrouwen als gelijkwaardig worden gezien. Een movement om te laten zien dat we net zoveel kunnen en mogen als mannen! Ik werk zelf in finance – een echte mannenwereld – en merk dat mannen en vrouwen echt anders beoordeeld worden. Komen mannen op een hogere positie in het bedrijf, worden ze gefeliciteerd. Bij vrouwen worden er ‘grapjes’ gemaakt over hoe ze daar dan wel niet zijn gekomen.”

Hashtag follow your dreams

Waarom is je eigen plan trekken en je dromen volgen zo belangrijk? Ymkje: “Andermans waarheid hoeft niet jouw waarheid te zijn. Alleen omdat mensen vinden dat jij dingen op een bepaalde manier moet doen, betekent niet dat het ook echt zo moet. Bedenk wat JIJ wilt. Je moet niks en mag alles, zolang het voor jou goed voelt. Zo leer je jezelf kennen en ontdek je wat je wilt.” Ymkje bleef twee keer zitten op de middelbare school. “Ik werd vaak scheef aangekeken en het voelde als de grootste ramp van de wereld, alsof ik niks meer zou bereiken in het leven. Ik kan je nu met vol overtuiging vertellen: nobody cares. Daarnaast: als dat niet was gebeurd, was ik misschien mijn geweldige man misgelopen! Je comfortzone is comfortabel, maar je mist er zoveel door. Je hebt veel meer potential dan je comfortzone aankan.”

Maar wat als je heimwee hebt?

“Als ik het moeilijk heb, denk ik aan waar ik ben en met wie ik ben, hoe goed ik het heb. Counting my blessings dus eigenlijk – daar haal ik mijn kracht uit. Het belangrijkste ding wat ik geleerd heb in Dubai – hoe cliché het ook klinkt – is hoe bevoorrecht wij eigenlijk zijn als Nederlanders. Ik zie mensen om me heen die hun kinderen achter moeten laten in hun thuisland om in Dubai te werken, zodat ze geld naar huis kunnen sturen. En daar zijn ze ook nog superblij mee, dat ze die mogelijkheid hebben. Daar kun je je als Nederlander niks bij voorstellen, maar toch klagen wij harder dan zij. Als ik even een rustig moment voor mezelf neem en hier echt bewust over na ga denken, besef je ineens hoeveel zegeningen je eigenlijk hebt.”

Ymkje tegen haar teen self

“Ik zou mijn teen self vertellen dat ze zich niet gek moet laten maken en meer op zichzelf moet vertrouwen. Ik denk dat ik zou willen zeggen om me vooral niet gek te laten maken, en meer op mezelf te vertrouwen. Zolang jij in je jezelf gelooft kun je bereiken wat je wilt – ook al weet je nu nog niet precies wat dat is. Als je mijn teen self had verteld dat ik naar Dubai zou verhuizen met een Spaanse piloot, had ik je keihard uitgelachen. In het buitenland wonen, helemaal in een niet-westers land, leek als iets heel engs en onbereikbaars. Wat had ik het mis! Ik voel me hier zelfs fijner dan in een grote stad in Nederland.”

Ben of ken jij ook een girl on the move? Welke journey maak jij nu?