Handen uit de mouwen: het koninkrijk van God

Al eerder heb ik jullie laten zien wat een leven vanuit kwetsbaarheid kan betekenen in je relaties met de mensen om je heen en met God. Ik hoop oprecht dat je God ontmoet hebt en hebt mogen ervaren hoe het is om zo dicht bij Hem te zijn. Toch is het zo dat het evangelie daar niet stopt. Ja, God wil ons ontmoeten, ons sterken en samen met ons zijn. Maar vanuit dat punt mogen wij ook aan de mensen om ons heen laten zien wie Hij is. Dat kan heel groot voelen en misschien zelfs een beetje spannend. Om eerlijk te zijn, merk ik dat zelf ook. Toch hoop ik je in deze blog te laten zien hoe je dit samen met God kunt ontdekken.

Zijn Herstelplan

Het klinkt misschien een beetje gek om kwetsbaarheid te combineren met het uitdragen van je geloof. Toch geloof ik dat dit kan. Vanuit die echte verbinding met Hem, kan God jou dingen duidelijk maken. God kiest er namelijk voor om ons te gebruiken in Zijn plan voor herstel. Op aarde gebeurt zoveel en wij doen als mensen dingen waardoor Gods hart gebroken wordt. Zo vaak worden wij geconfronteerd met het leed dat zich in de wereld afspeelt, maar voelt het als een ver-van-ons-bed-show. Door alle nood kan je soms afgevlakt raken of juist door de bomen het bos niet meer zien. Zit je met vragen zoals: ‘wat kan ik nu doen?’. Eén ding wil ik zeker tegen jullie zeggen en dat is dat God ons wil gebruiken in Zijn plan voor herstel. Je kunt dus wel degelijk iets doen!

Jouw stukje nood

Omdat God ons wil gebruiken, mogen wij aan Hem vragen wat wij kunnen doen om Zijn koninkrijk een stukje meer zichtbaar te maken. Ik word zelf vaak geraakt door de zin uit het liedje Hosanna: ‘Break my heart for what breaks yours, everything I am for your kingdom’s cause’. Dit liedje zet me stil bij een gebed om me te laten raken door het leed en dit ook echt te zien. Ik geloof dat er een specifiek stukje nood in de wereld is waar ik het verschil in mag maken. Zo is dat ook voor jou! Samen met God mag je gaan ontdekken wat dat is en waar je je misschien boos of machteloos over voelt.

Samen met Hem uitvogelen waar jouw talenten, dromen en verlangens liggen om dit vervolgens in te zetten. Dat specifieke stukje nood waar jij het verschil in kan maken, kan van alles zijn! Wat je vaak hoort of misschien zelf wel denkt, is dat God dan van je vraagt om naar een derdewereldland te vertrekken of op straat te evangeliseren. Ja dat kan, maar er is zoveel meer! Misschien ben je wel heel economisch aangelegd en kan je bedrijven helpen om eerlijk te ondernemen op een duurzame manier. Misschien word je geraakt door het lot van pleegkinderen of laat jij juist God zien in jouw kunst. Zomaar wat ideetjes, maar weet dat God jouw passie of waar jij boos van wordt, kan gebruiken om een verschil te maken!

Bewegen in het hier en nu

God heeft ook al plannen in het hier en nu. Naast het stukje nood dat we mogen ontdekken, mag je bij alles wat je doet, bedenken dat je het voor God doet. Of je nu als bijbaantje schoonmaakt, je naar school gaat of sport, bedenk dat je dit ook voor God kunt doen door gewoon je werk goed te doen en met een glimlach. Vraag God je ogen te openen voor de mensen en situaties om je heen. App die vriendin eens, of stuur je oma een kaartje. In kleine uitingen zoals deze is al de liefde van God zichtbaar.

Kwetsbaar aan de slag in het koninkrijk

Het lijkt misschien een beetje tegenstrijdig. Om aan de ene kant God specifiek te vragen je te laten zien in welk stukje nood jij iets mag betekenen, en om aan de andere kant ook in het hier en nu gewoon aan de slag te gaan. Toch denk ik dat deze dingen heel goed naast elkaar kunnen bestaan. God kan jou nu al gebruiken, elke dag opnieuw. We hoeven niet te wachten met onze handen uit de mouwen te steken totdat we ‘volwassen’ zijn of een diploma hebben. Elke dag kan je in iemands leven het verschil maken. Dat hoeft niet met heel veel woorden. Soms is een glimlach al genoeg. Elke ochtend opnieuw mag je vragen of God je wilt raken met wat Zijn hart raakt en of Hij je ogen wil openen voor mogelijkheden om iets van Hem te laten zien die dag. Tegelijkertijd mag je bidden voor mogelijkheden en een plek waar jouw passie en talenten samenkomen om God te dienen en de wereld een stukje mooier te maken. Ieder op zijn of haar eigen plek.

Wat is een stukje nood waardoor jij geraakt wordt en hoe kun je vandaag, in het hier en nu, een verschil maken?

Photo by Markus Spiske on Unsplash