Handlettering 1: Verschillende soorten letters

Met handlettering kun je gewone tekst omtoveren in een kunstwerkje. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken in je bulletjournal, bij biblejournaling of op een envelop (dat maakt echte post nóg leuker!). In deze serie blogs zal ik je de basis van handlettering aanleren. Vandaag de eerste blog!

Als je handletterwerk bekijkt, zie je vaak heel veel verschillende soorten letters. Maar in de basis kun je ze onderverdelen in drie categorieën, waarbinnen je dan weer lekker veel kunt variëren. Er zijn blokletters (zoals de standaardletters op je toetsenbord), schreefletters (met een streepje aan het uiteinde van de letter) en scriptletters (zeg maar het handschrift, zoals ook gebruikt wordt bij kalligrafie)

Met de blokletters en de schreefletters kun je heel veel variëren. Zo kun je bijvoorbeeld horizontale strepen heel hoog of juist heel laag zetten. Dat geeft gelijk een heel ander effect. Ook kun je de letters heel breed maken, of juist smal en hoog. En je kunt ze inkleuren met verschillende kleuren en patronen.

Wanneer er scriptletters gebruikt worden, lijkt het vaak of er gekalligrafeerd is. Maar in heel veel gevallen gebruiken mensen daar gewoon een trucje voor. Ik zal je de truc vertellen. Tenzij je natuurlijk echt kunt kalligraferen, dan heb je dat niet nodig!

Met faux calligraphy doe je alsof je kalligrafeert met een kroontjespen. Maar in werkelijkheid gebruik je gewoon een fineliner en speel je een beetje vals.

1. Schrijf je woord in schrijfletters, aan elkaar. Zorg wel dat er voldoende ruimte tussen de letters is:

2. Bij alle lijnen die omlaag gaan, zet je er nog een lijntje naast. De overige lijnen laat je gewoon:

3. Kleur het stukje ruimte tussen de dubbele lijnen in, zodat de lijn nu dikker lijkt.

En voila, jouw tekst in kalligrafiestijl!

Er zijn ook speciale brushpennen, die hetzelfde effect geven. Bij je schrijfbeweging omlaag druk je hard op de punt en als je de beweging omhoog maakt, druk je bijna niet. Je moet wel veel oefenen voordat het goed lukt.

Photo by Estée Janssens on Unsplash