Happy Sunday – Alles heeft zijn tijd

Er is een tijd om te huilen

en een tijd om te lachen.

Er is een tijd om te rouwen

en een tijd om te dansen.

Dansen en huilen 

Ken je dit stukje uit Prediker 3? Dit zijn een paar van mijn favoriete verzen uit de Bijbel. Waarom? Simpelweg omdat ik de woorden direct begrijp (en dat gebeurt niet altijd mag je wel weten). Ook is dit een fijne levensles die ik me elke dag probeer voor te houden. Als ik me goed voel, geniet ik ervan. Ik lach en dans (echt, bijvoorbeeld op het nummer ‘Rain’ van The Script). En als ik me niet goed voel probeer ik het verdriet toe te laten. Met mijn katten knuffelen helpt weleens, of met MJ (mijn man). De tranen stromen dan zo over mijn wangen. 

Je mag zijn wie je bent

Het is namelijk best makkelijk om te doen alsof het allemaal goed met je gaat. Op school klets je gewoon gezellig met je vriendinnen mee en als een tante aan je vraagt hoe het met je gaat wimpel je het snel af met een ‘Jaa goed!’, omdat je er geen zin in hebt om erover te praten. Ook lijkt het wel alsof er niet veel ruimte is om je slecht te voelen. Je moeder of een vriendin probeert je direct op te vrolijken. Ergens ook wel logisch, want een gezellige Martine die lacht is veel leuker. Maar weet je, het is juist goed om eerlijk te zijn over hoe het met je gaat. Je kunt niet altijd vrolijk zijn, dat hoort nu eenmaal bij het leven. Je mag zijn wie je bent, ook als je niet lekker in je vel zit. God zal altijd van je blijven houden en dat zouden wij ook moeten doen. De Bijbel geeft niet voor niets de wijze les uit Prediker aan ons mee dat alles zijn tijd heeft. 

Lees deze quote maar eens, misschien dat je het dan beter begrijpt: 

 ‘Without darkness you can’t see the stars’ 

Zonder de nacht kun je ook geen sterren zien. En de sterren zijn juist nog wel zo mooi! Dat zou je toch niet willen missen? Het is dus oké om je niet goed te voelen en dat mag je ook best laten merken! Misschien vind je dat wel lastig en dat snap ik heel goed. Ik vind het soms nog steeds moeilijk. Hiervoor mag je best tot God bidden en vragen of Hij je erbij kan helpen. 

Hoe laat jij merken dat je gelukkig bent? En als het niet zo goed met je gaat, wat doe je dan? 

Photo by Icons8 team on Unsplash