Help, de muggen komen eraan!

Doodsbang was ik voor ze. De hele zomer zaten mijn ramen potdicht, in de hoop dat geen enkele mug mijn kamer binnen kon sneaken. Ik denk dat het trauma jaren geleden begonnen is in Noorwegen, toen ik rond de dertig (!) muggenbulten op mijn been had. Inmiddels ben ik er overheen, maar toch – steekvliegjes blijven irritant. En nu is het weer zomer. Gelukkig zijn er allerlei oplossingen bedacht, die ik graag aan jullie wil doorgeven. Janiek to the rescue!

Oma’s tips zijn helaas niet de beste

Vaak weet oma wel raad. Smeer je in met citroensap, leg een ui naast je bed, doe een muggen werend armbandje om (dat klinkt niet echt oma-achtig, maar wordt wel veel gezegd). Helaas: wetenschappers die gespecialiseerd zijn in steekvliegen, zeggen dat al deze oplossingen niet werken. Muggen zijn zo op onze geur ingesteld, dat ze de andere geuren echt wel kunnen onderscheiden en negeren. Ook bandjes of andere dingen die een bepaald geluid laten horen, halen niets uit: vrouwtjesmuggen zijn doof, en zij prikken juist. Luister voor deze ene keer dus niet naar oma, maar kijk eens naar deze nieuwe ideeën!

Muggenradar

Buienradar heeft een nieuwe tool: Muggenradar. Hierbij wordt op een kaartje aangegeven hoe groot de muggenoverlast is in een bepaald gebied, variërend van het cijfer 1 (geen mugje aan de lucht) tot 10 (run and hide). Zo kun je dus beslissen dat dat avondje buiten zitten beter op een andere dag kan. Toch geprikt? Dan kun je in ieder geval je frustratie botvieren via de site van Muggenradar, door aan te geven hoeveel overlast je ervaart.

Drones

Jaja, dit is grover geschut. In mijn hoofd vormen zich al beelden van een heftige strijd op leven en dood tussen de muggen en de mensheid. Gelukkig hebben wij de drones aan onze kant! Daarmee kun je namelijk makkelijker de nestjes van steekvliegen opzoeken – en vernietigen. Ho, stop de gedachten dat dat zielig is; babymuggen zijn niet schattig. Ze worden gevoed met jouw bloed. Grr.

Wil je ook overdag beschermd worden? Dan raad ik een muggenpak aan.

Leuk Janiek, Muggenradar en Drones (for real?), maar ik wil iets dóen! Begrijpelijk. Wat altijd kan, is een klamboe ophangen boven je bed. Daar kan een mug gewoon niet doorheen, punt. Zorg overigens wel dat er, voordat je gaat slapen, geen mug in het slaapgedeelte zit – anders wordt het een zware nacht. Wil je ook overdag beschermd worden? Dan raad ik een muggenpak aan; een soort draagbare klamboe. Meestal in de kleur groen, zodat je ook nog eens onzichtbaar bent in het bos! Wil je toch liever goed gekleed over straat, dan is de beste optie: het gebruiken van een antimuggenmiddel met Deet. Dat schijnt wel echt te werken.

Maar ik blijf een voorstander van de drones.

Wat voor maatregelen neem jij tegen muggen?

Heb je ons nieuwe zomerboek al gezien? Samen met Anne Sara hebben we een fantastisch boek gemaakt dat je wil hebben! Koop het nu in onze shop of krijg het gratis als je clublid bent! (Of je kiest voor onze toffe schoolagenda, dat wordt kiezen!)