Hemel en hel; hoe zit dat precies?

Typ op YouTube het woordje ‘heaven’ of ‘hemel’ in en je vindt talloze liedjes over dit onderwerp. Het woord hemel betekent voor de meeste mensen iets moois. Overal kun je het labeltje ‘hemels’ aan hangen en iedereen weet wat de bedoelt. De hemel is nogal populair 😊.

Over de tegenhanger van de hemel, de hel, zijn mensen, logisch, minder enthousiast. Echt nadenken over een hel als plaats die echt bestaat doen we liever niet.

Hemel en hel

In de Bijbel lees je over de hemel als woonplaats van God, plaats waar mooie dingen, en soms ook straffen vandaan komen. En waar we naartoe kunnen gaan als we dood gaan (Mat 5:12). De Bijbel legt niet precies uit hoe de hemel eruit ziet maar wel dat hij er is.

Ook die tegenhanger van de hemel, de hel, vind je terug in de Bijbel. Er zijn veel mensen die de hel liever ontkennen of negeren; zo’n vreselijke plaats, dat kan toch niet waar zijn. Toch spreekt de Bijbel in het oude testament over het dodenrijk en in het nieuwe testament over de hel. En als je Gods woorden wilt geloven zijn de hemel en de hel dus allebei realiteit.

Wat denk jij over de hemel en de hel?

Om erachter te komen wat jij ervan denkt, kan het helpen om eens door te denken over de hemel en de hel. Hoe zou dat zijn als er alleen een hemel was en geen hel? Dan gaan alle mensen dus naar de hemel. Of je nu goed leeft, of slecht. Of je Christen bent of helemaal nergens in gelooft. Maar als iedereen naar de hemel gaat en dus bij God zal zijn; waarom moest Jezus dan sterven aan het kruis?

(Dit best een uitdagende vraag om eens te bespreken met je club of jeugdvereniging. Overleg dit met je leiders en nodig iemand uit die veel weet van de Bijbel).

De sleutels

In Openbaring 1:18 staat;

“Ik (dat is Jezus) ben degene die leeft; ik was dood, maar ik leef, nu en tot in eeuwigheid. Ik heb de sleutels van de dood en van het dodenrijk.

Er is door de dood en opstanding van Jezus iets veranderd als het gaat om de hel. Deze is er nog wel maar Jezus heeft de sleutels. Hij zorgt er dus voor dat de deur op slot blijft als je in Hem gelooft. In de Bijbel staat hier en daar duidelijk beschreven wie er naar de hemel of naar de hel gaan. Dat zijn de woorden van God en Hij gaat daarover. Als mensen hoeven we gelukkig niet te oordelen wie waar naartoe gaat…. Dat is niet aan ons.

Geloof je dat Jezus voor jouw zonden gestorven is? Geloof je in God en de Heilige Geest? Dan mag je erop vertrouwen dat Jezus een plekje voor jou klaar heeft als je sterft.

Wil je meer over de hemel lezen? Lees Belle nummer 5. Die dropt op 14 september op je deurmat, of koop je in onze shop!

Photo by Kenrick Mills on Unsplash