Ontdekken wie je zelf bent – hoe doe je dat?

Omschrijven wie ik ben is niet zo lastig. Op school ben ik degene die liever de kat uit de boom kijkt en niet zo luidruchtig is. Ik ben introvert en gewoon….stil? Stil, onzichtbaar en mensen vinden het eerder bijzonder dan normaal als ik een keer wat meer praat. Dat is wie ik ben. Althans, dat dácht ik. En ik ben ook zo, maar lang niet altijd, en daar kwam ik laatst achter.

Ik was meer als mezelf

Ik had een weekend met mijn tienergroep en dat was heel tof. Na zo’n weekend ging ik eens nadenken. Ik kwam erachter dat ik daar eigenlijk helemaal niet zo ben zoals de omschrijving hierboven. Alhoewel, dat voorzichtige blijf ik altijd wel houden maar het was anders. Ik had niet het gevoel dat ik moest letten op wat ik zei of wat ik deed. Ik was zoals ik ben bij mijn beste vriendin, enthousiast, grappig, meer zoals mezelf.

De beschrijving die ik als eerste gaf van mezelf, zo zag ik mezelf altijd maar ik ben erachter gekomen dat als ik me ergens op mijn gemak voel, ik nog meer mezelf kan zijn. Op de een of andere manier, toen ik hier over na ging denken vond ik het eng. Ik was bang dat mensen die andere kant van mij raar zouden vinden omdat ik vaak veel stiller ben. Maar ik ben erachter gekomen dat ik mezelf niet voor de gek moet houden. Het is goed om erachter te komen wie je echt bent, en dit deel hoort er bij. Ik ben blij dat ik een plek heb waar ik zo kan zijn en me niet hoef in te houden. Ik ben happy dat ik een ander deel van mezelf heb ontdekt waar ik trots op mag zijn.

het voelt soms gewoon alsof ik mijn andere kant soms verborgen moet houden

Hoe ik op school ben zegt dus niet alles over wie ik ben. En dat is zo belangrijk, hoe ze je op school (of waar dan ook) zien, is niet het complete plaatje. In mijn geval zien ze daar vaak alleen mijn verlegen, introverte kant (waar niks mis mee is!) maar ik dacht altijd dat dat alles was. Maar het voelt soms gewoon alsof ik mijn andere kant soms verborgen moet houden, en ik weet niet waarom, maar ik ben heel blij dat ik weet dat er een ander deel in mij schuilt dat tevoorschijn komt als ik mij écht op mijn gemak voel, en dat ik nu een plek heb gevonden waar die volledig tot zijn recht kan komen.

Ik wil je aanmoedigen om net als ik jezelf af te vragen wie je echt bent, of je niet (onbewust) dingen verborgen houdt en waarom. God heeft je ook die andere kant gegeven en die mag je aan iedereen laten zien, want het is zo  mooi!

Misschien vind je het lastig om zulke vragen te beantwoorden, ik weet ook lang niet alles van mezelf, maar ik heb wel een paar handige tips die je misschien kunnen helpen!

Tip 1: Schrijf een brief aan God

Schrijf eens een brief aan God waarin je verteld hoe je jezelf ziet, en hoe je denkt dat Hij je ziet. Leg hem uit wat je lastig vind wat betreft jezelf zijn, ik heb dit zelf ook gedaan. Ik heb al mijn zorgen en vragen over wie ik ben bij Hem neergelegd en het luchtte zo op! Het gaf mij het gevoel dat God tegen me zei dat het allemaal oké is en dat ik me geen zorgen hoef te maken over hoe ik mezelf voordoe bij andere mensen.

Tip 2: Besef je dat het niet erg is, als je soms ook niet jezelf bent

Het is altijd dé tip die voor alles op nummer 1 staat, wees jezelf! En ik ben het daarmee eens en neem het ook serieus! Maar besef dat het ook niet erg is als je soms niet helemaal jezelf bent. Bij sommige mensen of in sommige situaties voel je je niet altijd even happy, en dat hoort er ook bij. Vergeet niet dat ‘jezelf zijn’ niet hetzelfde is als ‘perfect zijn’!

Tip 3: Het kost tijd

Vergeet nooit dat het tijd kost om jezelf te leren kennen, het is iets waar je je leven lang over doet! Neem er de tijd voor en de stukjes zullen langzaam op hun plek gaan vallen. Je wordt ouder, dingen in je leven veranderen, God doet dingen in je leven, dat zijn allemaal dingen die jou maken tot wie jij bent, en door die dingen heen zal je gaan ontdekken welke prachtige vrouw God in jou heeft gemaakt!

Let me know hoe jij er over denkt, of dat jij nog een aanvullende tip hebt?

Heb je ons nieuwe zomerboek al gezien? Samen met Anne Sara hebben we een fantastisch boek gemaakt dat je wil hebben! Koop het nu in onze shop of krijg het gratis als je clublid bent! (Of je kiest voor onze toffe schoolagenda, dat wordt kiezen!)