Hoe je meer gaat fietsen – 5 tips!

Zoals je misschien wel weet, ben ik een fervent fietser. En omdat dit by far de leukste sport om te doen is, geef ik je 5 tips hoe je meer kan fietsen in de toekomst!

1. Pak de fiets naar school

Ok ok, dit is misschien een inkoppertje. Ik weet dat veel jullie al door weer en wind je naar school worstelen, om daar totaal verwaaid en met rode wangen het eerste lesuur in te duiken. Maar als je nog altijd gewoon met de bus (of de trein) komt: stap over! Het advies is om elke dag minimaal 30 minuten te bewegen om gezond te zijn én te blijven, en dat half uurtje fietsen of zelfs die 10 minuutjes heen zijn al een goede start! Het helpt om de dag lekker fris te beginnen, en het helpt om je hoofd even leeg te fietsen zodat je weer ontspannen aan de thee kan zitten als je thuis komt. Win-win-win-situatie dus.

2. Plan een fietsvakantie

Stel, je wil graag met je beste vriendin op vakantie, maar je weet ook al dat je ouders je niet naar de costa in Spanje laten gaan. Wat doe je dan? Juist, dan plan je een fietsvakantie in eigen land. En zoals je de afgelopen weken wel hebt gemerkt, het kan ook tropisch zijn in Nederland. Met een fietsvakantie maak je zoveel kilometers per dag als je zelf wil (sporty jep!), je bent dichtbij genoeg zodat je ouders je binnen 2 uur kunnen ophalen mocht het nodig zijn, en het is lekker goedkoop. In Nederland heb je heel veel fietsroutes die met knooppunten zijn uitgezet, en die je via de mooiste plekjes van A naar B brengen. Zo’n routekaart scoor je bijvoorbeeld via de ANWB, en verder is google your best friend! En had ik al gezegd dat het zo lekker goedkoop is? Wederom weer een win-win-win-situatie!

3. Koop een racefiets

Of een mountainbike. Of een cyclocross fiets. Het maakt niet uit, maar get on that bike! Sure, een nieuwe racefiets aanschaffen kost geld, maar via Marktplaats vind je al best veel pareltjes voor een fijner bedrag. En hoewel fietsen op een fiets met dunne bandjes best een beetje spannend kan zijn, is het niet zo spannend dat je het niet durft te proberen. Het fijne aan een racefiets is dat je er snel meters mee kan maken, en dan niet alleen letterlijk. Dus ja: je komt gewoon nog eens ergens (in plaats van met hardlopen waarbij je het rondje voor de zoveelste keer doet), en je bouwt snel conditie op. En hoewel je met mountainbiken wat meer aan bos gebonden bent, is ook dat een actieve sport waar je snel conditie opbouwt en niet in de buurt van thuis hoeft te blijven. En extra leuk: als je je aansluit bij een club, hoef je niet alleen te fietsen. Er zijn ook clubs alleen voor dames, of trainingsuurtjes alleen voor dames.

4. Neem een vouwfiets

Je zit wel eens in de trein en dan zie je ze zeker weten: mensen met een vouwfiets. Onthoud: dit zijn slimme mensen! Dacht je bij tip 1: ja dahaag, anders moet ik een uur naar school fietsen. Say no more!  Met je vouwfiets kan je nu toch nog de trein nemen, maar ook nog fietsen! Dus: je stapt in de ochtend op je vouwfiets en rijdt naar het station. Daar klap je m in. Je stapt in de trein. Op je bestemming aan gekomen klap je de fiets weer uit en rijd je naar school. Easy does it! Je komt op tijd naar school / je hoeft niet een uur te fietsen, maar combineert dus het beste! Hoor je m al aankomen? Een win-win-win-situatie dus!

5. Race tegen jezelf

Als je vaak hetzelfde stuk moet fietsen is het soms best lastig om het leuk te houden. Natuurlijk fiets je vaak met je vriendinnen, maar als zij net wat later moeten beginnen, eerder klaar zijn, of je moet zeker nog een kwartier alleen fietsen dan is het wel zo leuk om een wedstrijdje met jezelf te beginnen. Klok de tijd die je over een bepaald stukje doet, en houdt het bij via een app (denk bijvoorbeeld aan Strava (voor veel sporten handig), maar in de app-stores vind je van alles!). Of daag jezelf uit om op dat hele lange fietspad zolang mogelijk zonder handen te fietsen, zo hard mogelijk te fietsen, of alleen staand te fietsen. Vind een route zonder stoplichten. Vind een route langs het huis van je secret crush. En ga zo maar door. Daag jezelf uit! Let’s go!

Foto door Nienke van Denderen fotografie voor Belle