How to: als december geen leuke maand is

Het is weer december, een maand vol feestelijkheden. Toch kan jouw situatie ervoor zorgen dat je helemaal niet uitkeek naar Sinterklaas, dat je moet huilen bij kerst of dat terug of vooruitkijken bij Oud en Nieuw helemaal niet tof is. En daarom hebben we het er vandaag over hoe je zo goed mogelijk deze maand doorkomt, hoe beroerd je situatie ook is.

Voorkom dat je leeggezogen wordt

Wanneer al deze leuke dagen voor jou – om welke reden dan ook – niet leuk voelen, kan het zo zijn dat het je enorm veel energie kost. Zelf heb ik vaak het gevoel gehad dat ik juist op deze dagen dingen moest. Terwijl ik achteraf doodop was en me teleurgesteld voelde. Achteraf gezien had ik dat misschien wel kunnen voorkomen. Natuurlijk is het belangrijk om tijd te besteden met je familie en het lijkt me ook niet de bedoeling alle feestdagen te vermijden, maar vergeet ook niet (op de eerste plaats) voor jezelf te zorgen. Jij bent de enige die kan aanvoelen wat goed is voor jou en wat niet. Probeer daar ook op de feestdagen maar naar te luisteren!

Lief zijn voor jezelf

Niet leeggezogen worden lukt beter wanneer je lief bent voor jezelf. Misschien is liefde juist wel datgene wat je mist in deze maand. Heel veel verschillende redenen kunnen daar de oorzaak van zijn. En wat voor jou de reden ook is, je gevoel mag er zijn!! Helaas is het zo dat je geen liefde kan afdwingen van anderen. Het enige wat je wel kunt doen, is lief zijn voor jezelf. Gun jezelf je verdriet en denk na over hoe jij jezelf kunt (laten) troosten.

Jezelf troosten

Het is voor iedereen persoonlijk wat het beste bij je past. Hoe je naast je verdrietige gevoel op feestdagen, ook kan zorgen voor een fijn gevoel. Hieronder schrijf ik een aantal voorbeelden, maar zelf kun je er vast ook nog wat bedenken.

  • Durf keuzes te maken. Je hoeft geen familie tradities te verbreken, maar kunt wel nadenken op welke manier je bepaalde (delen) van alle feesten op een andere manier kunt doorbrengen. Bijvoorbeeld door een derde kerstdag met je vriendinnen in te stellen. Of op Oudejaarsavond eerst een tijdje met familie door te brengen, maar dan op de fiets te stappen naar je vriendinnen. Het hoort erbij dat je op een gegeven moment op een leeftijd komt, waarin je zelf je eigen plan mag trekken. Meestal gaat dat in kleine stapjes, maar durf daarin wel keuzes te maken voor jezelf.
  • Trek je af en toe terug. Het kan zo voelen dat kerst gewoon te lang voelt. Creëer dan ook wat tijd voor jezelf. Maak een wandeling, trek je even terug met een boek, bel een tijdje met een vriendin, …
  • Deel je verdriet met anderen. Wat is het fijn als iemand een lieve opmerking maakt op een dag dat jij je rot voelt. Hoewel de timing van mensen om je heen soms heel goed is, is dat lang niet altijd zo. Om de ander (en jezelf natuurlijk) een beetje te helpen, is het goed om te delen hoe je je voelt. Op die manier kunnen anderen hun medeleven tonen. Juist door dat medeleven kan jij je even geliefd voelen. Misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar toch een fijne druppel!

Kerst is…

God wil je ook troosten! Denk maar eens aan de boodschap van het kerstfeest! Omdat God de wereld zo LIEF had, gaf Hij zijn eniggeboren Zoon. Dat deed Hij om jou liefde, genade, een Bijbel vol prachtige beloftes en uiteindelijk eeuwig leven te geven. Wat je omstandigheden ook zijn, God houdt van je. Hij is erbij, Immanuel is Zijn Naam.