In shape komen in 5 stappen!

En voor je het weet is het weer zomer, eh ja, nu dus! Voor mijn gevoel was het gisteren nog kerst, en had ik nog zes maanden de tijd om al mijn overtollige kilo’s er af te werken zodat mijn lijf in shape tevoorschijn zou komen. Jij ook? Dan is dit artikel voor jou bedoeld!

Hoe kom ik snel in shape?

Hoe kom jij nou snel in shape? Want je was misschien al een aantal maanden bezig met niet snoepen, geen cola drinken en extra vaak naar de sportschool, maar nu het echt zover is ben je nog lang niet tevreden met je lijf als je in de spiegel kijkt. En alle apps die je opent, de bladen die je leest, ze laten allemaal prachtige afgetrainde lichamen zien die je binnen 3 weken ook zou kunnen bereiken, dus tja: je ideaal moet ergens liggen toch?

Dus hoe kom jij nou snel in shape? Ik ga het je vertellen in 5 easy-peasy stappen, en gegarandeerd: jij ligt met je beste lijf over aantal weken aan het zwembad. Sterker nog, het kan je volgende week al gelukt zijn!

1. Koop kleren waarin jij je fijn voelt

Koop je ook wel eens je kleren ‘voor als er twee kilotjes af zijn’? Dat werkt niet he, maar we hebben ons er allemaal wel eens schuldig aan gemaakt. Koop gewoon de kleren waarin jij je fijn voelt. En of dat kledingstuk nou maat XXL of M of S heeft, het maakt niet uit zolang het je goed past en jij je er goed in voelt. Hetzelfde geldt voor bikini’s en badpakken: koop iets waar jij je lekker in voelt. Is dat een badpak? Doen! Is dat een ieniemienie bikini? Ook doen. Jouw lijf, jouw keuzes, dus laat je niet gek maken door wat anderen wel of niet dragen!

2. Bedank je lijf voor alles wat het kan en doet

Je hebt vaak genoeg negatieve gedachten over je lichaam gehad, en ik hoef het vast niet voor je in te vullen. De kunst is het om het om te draaien: waar ben jij je lichaam dankbaar voor? Wat kan het allemaal, en wat doet het allemaal? Ga eens voor de spiegel staan en bedank je lijf. Uitdaging: doe het hardop!

Dank je wel voeten, dat jullie me overal heel lopen. Bedankt benen, dat jullie me dragen ook als jullie moe zijn. Dank je wel buik, dat je mijn organen veilig bewaart. En ga zo maar door.

Beetje te zweverig voor je? Snap ik hoor, maar ik hoop dat mijn punt duidelijk is: we kunnen zó ondankbaar zijn voor het lichaam dat we gekregen hebben, maar laten we er alsjeblieft ook lief voor zijn. Je kan het ook gewoon simpel bedanken: dank je wel lijf, dat je er bent. Deze dankwoorden uitspreken is misschien raar, maar als je het maar vaak genoeg doet ga je misschien nog wel eens van je lijf houden, hoe het ook is.

3. Wat zegt God over jou?

Inkoppertje wellicht, maar weet je wel écht wat God over jou zegt? Je bent zo prachtig gemaakt, in de buik van je moeder kende God je al (Psalm 139). En nog veel beter: je lijkt op God, want Hij heeft je gemaakt. God kijkt niet naar ons lichaam zoals wij dat doen, maar Hij kijkt zoals jij kijkt als je iets moois hebt gemaakt: trots op Zijn creatie!

Ga eens op zoek door de Bijbel heen, en kom erachter waarom jij zo speciaal en bijzonder bent, en wat God allemaal te zeggen heeft over jouw persoontje! Ben benieuwd wat je ontdekt (of misschien al lang weet!)

4. Beweeg op jouw manier

Of je nou in shape wil komen of niet, bewegen is hoe dan ook goed voor je. Maar voordat je jezelf een strafkamp in de sportschool oplegt: er zijn zoveel manieren om lekker te bewegen. Een fikse wandeling met de hond is goede beweging! Elke dag fietsen naar school is goede beweging. Hardlopen in het bos is goede beweging. Baantjes trekken in het zwembad op de camping is goede beweging. Dansen op je favoriete muziek is goede beweging. Je oppaskindjes achterna rennen is goede beweging. See, je kan zoveel leuks doen!

Weet je, wat je ook doet: maak het leuk. Doe het niet omdat je moet, maar beweeg omdat je wil. Daag jezelf uit, maar leg de lat niet te hoog. Ik deed vroeger vaak de steile trap (260 treden) op de Grebbeberg, maar moest halverwege stoppen om op adem te komen. Mijn doel toen: in één keer omhoog komen. En toen het gelukt was trakteerde ik mezelf op een ijsje ;) Nu in de sportschool hetzelfde: de arm curl (met je armen iets omhoog trekken) kan ik echt niet. Ik begon met een gewicht van 4 kg, omdat ik gewoon geen sterke armspieren heb. Maar… hoe vaker ik het doe, hoe meer ik kan tillen. Ik zit nu op de 11 kg, en dat is echt nog best slap, maar he, kleine stapjes! Mijn doel: telkens een beetje sterker worden, al is het maar met 1 kg per maand. En dat lukt.

Dus, dans jij graag op muziek maar ben je na één nummer aan het puffen en steunen? Maak het je doel om dat pas te doen na anderhalf nummer. Het gaat niet om de stappen, maar om de reis toch?

5. Eet waar je zin in hebt

Oh, die zomer met al dat lekkers. IJsjes, fruit, koude koffie’s… geniet er lekker van! Het is nergens voor nodig om jezelf van alles te ontzeggen omdat je denkt dat je moet ‘opletten’ of omdat het anders ongezond is. Plus, je hebt gewoon ook de energie nodig om met die ene leuke vakantieliefde te flirten, van de tent naar het zwembad te lopen of om in de disco te dansen. Dus, geniet van alle lekkere dingen en haal het meeste uit je zomer!

In shape

Voel je al hoe je langzaam in shape komt? We zouden Huis van Belle natuurlijk niet zijn als we je niet zouden vertellen dat snel in shape komen helemaal niet realistisch is, het gewoon hard werken betekent (week na week, en dag na dag) en dat een afgetraind lijf gewoon niet voor iedereen weg gelegd is (wat de bladen je ook doen geloven!). Plus: wat betekent in shape zijn? Je bent al in shape, want tenzij je lijf volledig uit groen slijm bestaat, is er niks met je aan de hand en is je lijf precies goed zoals het is! Let’s do this, summer!

Heb jij nzelog een goede tip om ‘in shape’ te komen?