Inspiratie voor jouw goede voornemens

Meer sporten. Niet meer telefoonverslaafd zijn. Gezonder eten. Het zijn maar een paar van de meest basic voornemens die je kunt bedenken. Niks mis mee, maar als je eens een wat origineler doel voor het nieuwe jaar wilt, lees dan vooral verder.

Laten we nog eens terugkomen op het eerste voornemen wat ik net noemde: ‘meer sporten’. Even heel eerlijk, hoe breed is het begrip ‘sporten’? Dat kan zijn gedisciplineerd hardlopen volgens een vast schema, maar ook je cavia/hond/kat een paar minuten uitlaten in de straat.  Wanneer is het dan goed genoeg? Daarnaast vind ik het probleem met zo’n vaag geformuleerd plan altijd dat je aan het eind van het jaar waarschijnlijk alleen maar teleurgesteld bent. De eerste maand ging het hartstikke lekker met je nieuwe goal en trok je daadwerkelijk vaker je sportschoenen aan. Maar de andere elf maanden… Tja. Je was je voornemen of 1) allang weer vergeten of 2) helemaal zat.

Babysteps

Als je doel, zoals in het vorige voorbeeld, veel te groot en onoverzichtelijk is, is het totaal niet motiverend om er echt aan te beginnen en het vooral vol te houden. Daarom is het misschien wel veel fijner om je hoofddoel in te delen in kleinere doelen. Bijvoorbeeld: in januari ga ik me inschrijven bij een sportschool, in februari ga ik een paar work-out apps uitproberen, in maart ga ik twee keer per week hardlopen…

Eens iets minder afgezaagd

Kijk eens verder dan de populaire onderwerpen als eten en bewegen en maak het écht persoonlijk.  Reflecteer op vorig jaar wat er lekker ging in je leven (in je geloof, school, je sociale leven) en wat er minder goed ging. Heerlijk confronterend natuurlijk, maar daar haal je wie weet wel echt dingen uit waarin je jezelf kunt ontwikkelen. Maak een kort lijstje van punten waar jij aan wilt gaan werken en met daarachter hoe je dat concreet gaat toepassen. Zorg wel dat je het precies formuleert, zodat je ook daadwerkelijk kunt ‘meten’ of je het behaalt hebt of niet. Zoals: meer uit mijn comfortzone stappen – een keer naar een feestje gaan waar ik bijna niemand ken.

Niet te krampachtig

Houd je vooral niet te erg vast aan die periode van een jaar. Misschien merk je gaandeweg wel dat je doel eigenlijk al tot genoeg resultaat heeft geleid, dat je toe bent aan iets  nieuws of dat er andere dingen zijn waar je liever mee aan de slag gaat. Kap dan vooral met je voornemen en zoek iets anders, wat ondertussen veel beter bij je past!

Moraal van het verhaal: verzin vooral geen voornemens om maar voornemens te hebben, maar bedenk iets waarvan je denkt dat het jou (en anderen) echt verder kan helpen. Uiteindelijk is dat namelijk waar het allemaal om draait.

Photo by Bruno Nascimento on Unsplash