Je studiekeuze in coronatijd

Meeting na meeting na meeting. De hele wereld bestaat nu uit meetings. Jij hebt waarschijnlijk online les, online catechisatie, online kerk en misschien zelfs online sportles. Je hele dag bestaat al uit online meetings en daar komt als je aan het eind van je middelbare schoolcarrière bent, ook nog eens een studiekeuze bij! Nu de open dagen van mbo’s, hbo’s en universiteiten ook online zijn, komen er nóg meer online meetings bij. Maar hoe moet je je nu goed oriënteren op mogelijkheden als je niet eens ter plekke de studies kunt bekijken? Je kunt niet naar voorlichtingen om daar de feeling te krijgen van de school of universiteit zelf en van de studie zelf. Er zijn dus online open dagen, maar dan moet je weer aan een online meeting deelnemen. Dat verveelt erg, en hierdoor krijg je wel een beeld van de studie, maar minder van de universiteit. Kortom: hoe maak je een studiekeuze in coronatijd?

Andere manieren

Er zijn gelukkig ook andere manieren om je te oriënteren op studies en universiteiten. Wat ten eerste kan en wat heel voor de hand ligt, is om op de sites van scholen te bekijken naar de studies. Daar kun je veel informatie vinden. Wat bijvoorbeeld handig is, is om eens te kijken naar welke vakken je bij een bepaalde studie hebt en wat je ermee kan worden. Door op zulk soort sites te kijken kun je er echt achter komen wat een opleiding inhoudt.

Oproepje

Een goed beeld van een studie kun je krijgen door met mensen in contact te komen die de studie doen waar je geïnteresseerd in bent. Stuur een oproepje op Facebook of Instagram en je krijgt binnen no time contact met studenten. En stel dan vooral veel vragen!

De stad

De stad waar je gaat studeren is natuurlijk erg belangrijk. Dus wat je nu wel met coronatijd kunt doen, is een rondje door de stad te lopen om te zien of een het een leuke stad is. Je kunt ook eens vragen aan studenten uit verschillende steden hoe het is om in die stad te studeren.

Een laatste tip

Een studie kiezen blijft altijd een gok, en hou in je hoofd dat een hoog salaris niet alles is. Een studie die je echt interesseert gaat je vaak veel makkelijker af en dat is ook heel waardevol! Ook kun je altijd nog iets anders gaan doen na of tijdens je studie om je vakgebied wat meer te verbreden. Dus oriënteer je zo veel mogelijk op je mogelijkheden en dan komt het zeker goed!

Wil je meer weten over het kiezen van je studie? Lees ook eens deze gastblog van Daniëlle.

Moet jij ook je studiekeuze in coronatijd maken? Weet je al wat je gaat doen?

Photo by Christin Hume on Unsplash