Jezus uitnodigen: over de waarheid in je leven

Tijdens de medewerkersmeeting van Huis van Belle is er tijd zat om lekker met iedereen te kletsen. In gesprek met een andere kantoorgirl kwamen we erop hoe Jezus de ultieme waarheid in je leven is of kan zijn. Ze vertelde dat ze bij zichzelf basisovertuigingen ontdekte die eigenlijk helemaal niet zo positief waren. Dat als iemand haar uitschold, het haar zo raakte omdat ze gelóófde dat het waar was. Kijk, dat iemand je uitscheldt is natuurlijk nooit oké en doet altijd pijn. Maar wat als je eigenlijk denkt dat de ander gelijk heeft? Dat je inderdaad een stomme trut bent, een waardeloos geval? En is dat ook hoe Jezus jou ziet?

Wat is van jou en wat van de ander?

Laten we dat meteen even de wereld uit helpen: wat een ander over jou zegt, hoeft helemaal niet waar te zijn! Het kan wel zo voelen, natuurlijk, en dat is hartstikke naar. Het is echter goed je te beseffen dat jij vast mag houden aan de waarheid over jezelf. En dat is de waarheid die je in Jezus vindt, niet in wat een ander over jou zegt. Wat een ander zegt, mag je bij de ander laten. Ga op zoek naar de échte Waarheid!

Wat is van Jezus?

Ja, ik schreef bewust Waarheid met een hoofdletter. Want de ultieme waarheid, dat is Jezus. Je kunt dat lezen in Johannes 14:6, daar staat: ‘Jezus zei: Ik ben de weg, de waarheid en het leven.’ Je kunt geloven in waarheid, je kunt onderzoeken of iets waarheid is, maar heb je ooit eerder gehoord dat iemand zei: Hee, ik bén de waarheid? Het is best bijzonder wat Jezus hier doet. ‘Kijk naar Mij, als je wilt weten wat waarheid is. Ik bén het!’ Zelf vind ik dat altijd nog wel een beetje vaag hoor. Wat betekent dat dan precies enzo? Als we het hebben over hoe je naar jezelf kijkt, betekent het in ieder geval dat Jezus’ woorden over jouw leven de waarheid zijn. Niet die van dat meisje dat je uitscheldt, niet die van die klasgenoot die over je roddelt, niet die van je zus die ruzie met je maakt. Wat Jezus zegt over jou, dat is wat jij bent.

Wat zegt Jezus?

Nou, bijvoorbeeld:

Jij bent zo kostbaar in mijn ogen, zo waardevol, en ik houd zoveel van jou! (Jesaja 43:3)

Je bent kunstig, ontzettend mooi, gemaakt in de buik van je moeder. (Psalm 139:15)

Jij bent het waard om voor te sterven. (Johannes 3:16)

Zomaar wat (bekende) voorbeelden. Schrijf ze op een kaartje, plak ze op je spiegel of in je agenda: dit de waarheid! Dit is wat Jezus over jou zegt. Dit is hoe God jou ziet.

Maar…

Allemaal mooi gezegd natuurlijk (hoop ik 😉), maar hoe ga je alle negatieve gedachten over jezelf nou te lijf? Hoe ga je ermee om als een ander iets lelijks over je zegt? Wat als je er eigenlijk van overtuigd bent dat je niks waard bent?

Jezus uitnodigen

Van mijn collega kantoorgirl leerde ik dat je Jezus dan uit mag nodigen. Dat je in gebed je negatieve gedachten en gevoelens over jezelf bij Hem mag brengen en mag zeggen: Heer, hier zijn ze, wilt U me nu vertellen hoe U naar mij kijkt?

En nu jij!

Wat kun jij doen als je negatief over jezelf denkt en Gods waarheid wilt horen?

Stap 1: Wees eerlijk naar jezelf

Soms is het zo ontzettend makkelijk om niet stil te staan bij hoe je eigenlijk over jezelf denkt. Of bij hoeveel pijn die ene opmerking of eigenlijk doet. Misschien schaam je je voor jezelf, of weet je gewoon niet wat je ermee aan moet. Toch is de eerste stap: wees eerlijk naar jezelf. Zie onder ogen wat jij van jezelf vindt.

Stap 2: Schrijf je basisovertuigingen op

Pak nu pen en papier erbij en schrijf op wat je bij stap 1 hebt gevonden. ‘Ik ben lelijk’, ‘ik ben waardeloos’, ‘ik voel me dom en onzeker’.

Stap 3: Vertel het aan God

Breng je overtuigingen bij God. Ga in gebed en vertel ze aan Hem, in alle eerlijkheid. ‘God, dit is hoe ik naar mezelf kijk. Dit is wat ik van mezelf vind.’ Neem hier de tijd en ruimte voor. Misschien heb je er meerdere momenten voor nodig om je hart bij God uit te storten.

Stap 4: Nodig Jezus uit

Vraag of Jezus in je wil komen, zodat je vanuit Zijn waarheid naar jezelf mag leren kijken. Vertel
Hem dat je Hem de regie wilt geven, dat je ervoor open staat Zijn waarheid over jou in je op te nemen.

Stap 5: Heb geduld en leer!

Zo’n stappenplan is natuurlijk handig, maar het kost tijd en je moet erin leren. Door bijvoorbeeld in je Bijbel te lezen kun je ontdekken hoe God jou ziet. Het kan je helpen om deze boodschappen elke dag tegen jezelf te vertellen. Nodig steeds weer Jezus uit als je merkt dat negatieve gedachten in je opkomen. Heb geduld met jezelf en leer elke dag een beetje meer wat Gods waarheid over jou is.

Nodig jij Jezus ook uit?