Joëlle maakt chocoladetoppers

Altijd als ik een stukje slagroomtaart krijg hoop ik op het stukje met het chocoladewaaiertje. Dat vind ik toch zó lekker! In deze blog ga ik je laten zien hoe je taartjes en cupcakes zelf kunt versieren met zulke figuurtjes van chocolade.

Aan de slag
Neem een stuk bakpapier en teken met een dikke stift in spiegelbeeld de figuurtjes die je van chocolade wilt maken. Ik maakte hartjes, krullen en spiralen. Draai het bakpapier om zodat de betekende kant onderop ligt.

We gaan nu chocolade temperen. Dit betekent dat we chocolade gaan smelten op zo’n manier dat de chocolade mooi blijft glanzen als deze weer hard wordt.

1. Neem 60 gram chocolade in je favoriete smaak.
2. Zet een pan met een laagje water op het vuur.
3. Plaats een roestvrijstalen kom op de pan. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Door de warmte van de stoom gaat de chocolade smelten. Dit heet ‘au bain marie’.
4. Doe 40 van de 60 gram chocolade in de kom en laat het smelten. Als je een voedselthermometer hebt moet je er voor zorgen dat de chocolade zo’n 45-50 graden celsius wordt.
5. Hak de overige 20 gram chocolade in stukjes. Als de chocolade in de kom gesmolten is doe je de stukjes bij de gesmolten chocolade.
6. Haal de kom uit de pan en roer goed totdat alle chocolade weer gesmolten is.

Je chocolade is klaar! Doe nu de chocolade in een spuitzak met een klein spuitmondje zodat je mooie lijntjes kunt trekken. Trek de figuren die je op het bakpapier hebt getekend over met lijntjes van chocolade. Laat de chocolade helemaal afkoelen en hard worden.

Bak cupcakes naar je favoriete recept, of gebruik het recept uit deze blog zonder de koekkruiden. Maak ook botercrème en voeg eventueel een smaakje en kleurtje toe. Spuit een mooie toef op je cupcake, tips hiervoor kun je vinden in de blog van twee weken geleden.

Neem nu een chocofiguurtje en plaats die op de cupcake. Dat ziet er toch superleuk uit? :-) Ik maakte ze voor mijn verjaardag en het zag er erg gezellig uit, zo eens iets anders op een cupcake.