Kom naar de Open AZC-dag!

Je hoort er regelmatig over in het nieuws: asielzoekers. Geert Wilders steekt zijn mening niet onder stoelen of banken en de rellen bij de AZC’s zijn niet van de lucht. Best wel negatief eigenlijk, wat je ziet! Maar komende zaterdag kun je met eigen ogen aanschouwen wat er in zo’n AZC gebeurt – en wie daar eigenlijk wonen. Kom naar de Open AZC-dag! 

 Geschiedenislesje

In het jaar 2015 kwamen er plotseling veel vluchtelingen naar Europa toe; dat kun je je vast nog wel herinneren. De asielzoekerscentra (AZC’s dus) zaten helemaal vol en op het journaal zag je veel mensen die niet blij waren met de komst van deze buitenlanders. Het COA, een organisatie die opkomt voor asielzoekers, besloot toen om een open dag te organiseren voor de AZC’s. Zo zouden Nederlanders en de vluchtelingen elkaar in het echt kunnen ontmoeten! Je krijgt dan een heel ander beeld van die mensen dan dat je op de televisie zit. 

 Wat te doen?

Het COA heeft allerlei toffe activiteiten georganiseerd in de centra. Zo kun je buitenlandse gerechten proeven – aanrader nummer 1. Wauw, dan pas besef je wat je mist hier in Europa! Daarnaast kun je natuurlijk kletsen met asielzoekers en luisteren naar hun bijzondere verhalen. Wie weet doe je wat Arabisch op ondertussen, altijd leuk! En misschien wil iemand je ook wel rondleiden door het AZC. Dan zie je hoe de mensen daar leven: in kleine kamertjes of in een grote ruimte zonder enige privacy… Indrukwekkend hoor! 

Dus… Gaan!

Aankomende zaterdag, 23 september, is het zover. Het is hartstikke leuk om asielzoekers te ontmoeten. Het zijn vaak aardige mensen die blij zijn met wat afwisseling in hun (vaak eentonige) week en dus ook blij zijn met jou! En het is gewoon interessant om zelf te zien wat je normaal gesproken alleen in de media ziet.  Nog niet overtuigd? Bekijk dan eens dit lieve filmpje: 

 Op de site www.openazc.nl (ha, dat rijmt!) kun je kijken welk AZC in jouw buurt open is. Veel plezier, en vergeet niet je ervaringen met ons te delen :)