Lekker in je vel zonder paracetamol

Je komt thuis uit school en je voelt een hoofdpijn opkomen. Bah, ben je lekker vrij, krijg je dat weer. Het eerste wat je doet is naar de badkamer lopen voor een paracetamol. Daarna plof je met een kopje thee en een flinke koek op de bank. Eens kijken of er wat leuks op t.v. is.

Onschuldig?

Misschien ben je wel gewend om elke dag even een paracetamolletje te slikken. Alles even ‘weg slikken’ met een pijnstiller is wel erg makkelijk. Maar een kinderarts die ik ken is hier geen voorstander van, en verbiedt dit!

Nu klinkt dat best streng. Paracetamol is toch heel onschuldig? Hoe zit dat eigenlijk?

Hoe het werkt

Als ik kijk op de website van een apotheek lees ik dat paracetamol de veiligste manier is om pijn te bestrijden. Het zorgt ervoor dat het pijnsignaal niet aan je hersenen wordt doorgegeven. Na een half uur merk je al dat de pijn minder wordt en je hebt er drie tot zes uur profijt van. Als je een zetpil gebruikt begint de werking iets later, maar deze duurt wel langer.

Verder werkt paracetamol ook koortsverlagend.

Als je een paar dagen paracetamol gebruikt voor een bepaalde klacht is er niet zoveel aan de hand. Het is wel raadzaam om niet meer te nemen dan aangeraden wordt op de bijsluiter.

Wanneer je toch pijn blijft houden kun je beter een afspraak maken met de dokter om erachter te komen wat er nu precies aan de hand is. Met de pijnstiller onderdruk je een signaal van jouw lichaam en dat signaal is er niet voor niets. Jouw lever moet de paracetamol steeds weer ‘opruimen’ en als je dus teveel slikt is dat hard werken en kan het uiteindelijk schade opleveren.

Minder paracetamol

Als je hoofdpijn of buikpijn hebt geeft je lichaam een seintje: ‘er is iets niet goed’. Het kan zijn dat je griep o.i.d. krijgt. Maar het kan ook zijn dat je te druk bent of er gebeuren veel spannende dingen in je leven. Dat kan lichamelijke klachten veroorzaken. Als je dan een pijnstiller neemt los je de oorzaak dus niet op.

Ga, als je je niet goed voelt, eerst eens na wat je de afgelopen uren en dagen gedaan hebt. Toetsweek, een moeilijk gesprek, teveel gewerkt bij de supermarkt, te laat naar bed? Vaak weet je zelf wel een beetje waar de schoen wringt. Meestal is het goed om even uit te rusten, met iemand te praten en op tijd naar bed te gaan. Leer te luisteren naar jouw lijf en wees er lief voor. Neem signalen serieus door er goed op te reageren en niet automatisch een pilletje te nemen.

Menstruatie

Als je ongesteld bent trekt je baarmoeder samen en dat kan pijnlijk zijn. Ook hierbij adviseert de apotheek opvallend genoeg om rust te nemen met een warme kruik en een warm bad. Als dat niet helpt kun je een paracetamol nemen en vaak helpt dat goed genoeg.

Neem jij snel een pilletje tegen pijn?

Bron: www.Apotheek.nl