Levenslesje #62 Happy #3

Vandaag wil ik weer een gedachte met je delen over gelukkig zijn. Een gedachte die ik veel tegenkom de laatste tijd en waar je echt een tijdje op moet ‘kauwen’. Weet je, zo gaat het met levenslessen, die doe je gaandeweg het leven op, je maakt iets mee en je beseft ineens dat het iets met je doet. Dat je erdoor veranderd bent. Je leert kanten van jezelf kennen die je nog niet kende. Zo doe je de lessen van het leven op.

Borderline maatschappij

Een bekende psychiatier die veel over geluk te zeggen heeft is Dirk de Wachter. Hij schreef er ook het boek Borderline times over. In de Flow die nu in de winkel ligt, staat een mooi interview met hem waarin hij eigenlijk zegt dat we moeten gaan genieten van het ‘gewone’. Als we denken dat we gelukkiger zijn als we in een andere klas zouden zitten, in een groter huis zouden wonen, een dunner lijf zouden hebben, hebben we het mis. We moeten leren met de omstandigheden waarin we zitten, gelukkig te zijn. De vraag is, hoe kunnen we, juist dóór moeilijke omstandigheden, toch goed leven? Hij zegt:

“Door los te laten, door niet meer te willen bepalen hoe het leven moet lopen of hoe we vinden dat andere mensen moeten zijn.”

Ik vind dat een heel bevrijdende boodschap. Niet gelukkig zijn komt volgens mij met name door de verwachtingen die we van het leven hebben en die dan vaak tegenvallen. We willen groots en meeslepend leven. Goede cijfers halen, leuke vriendinnen hebben waarmee we nog leukere dingen kunnen doen, een vriendje hebben…Maar wat als niet alles lukt? Ga er dus niet van uit dat het lukt en leer te genieten van het gewone. Van wat wél lukt.

Be grateful

En dan kom je toch ook weer op dankbaarheid. Want als je kunt zien wat je wél hebt, lukt het vaak echt beter om gelukkig te zijn. En let ook op dat ‘loslaten hoe we vinden dat andere mensen moeten zijn’. Ik word soms zo moe van verwachtingen die we van elkaar hebben, van nadenken wat anderen misschien van iets zouden vinden, of hoe ze ergens op reageren. Laten we elkaar gewoon ons leven laten leven en er gewoon eens NIETS van vinden. Zullen we deze week met zn allen oefenen? Gewoon eens niet een mening over alles hebben of vinden dat het allemaal maar zo tegenzit in je leven?

Volgende week hoor ik graag van jullie hoe het gegaan is :)

omslagwebsiteformaat

Wil je trouwens meer lezen over dit onderwerp? Ons boekje Happy staat vol over lessen over hoe je je gelukkig kunt voelen! Vraag het voor Sinterklaas! :)

Beeld: Nienke van Denderen