Lichtjes in het duister

De winter… Het seizoen waarin het lang donker is, maar we het vaak gezellig maken met lichtjes. De winkelstraten krijgen sfeer door kerstverlichting en misschien krijgt jouw huis ook wel sfeer door leuke lichtjes. In een donkere tijd halen we veel voldoening uit iets wat een beetje licht brengt. Alsof de lampjes staan voor hoop, die we misschien in de winter net wat meer nodig hebben.

In sommige situaties voelt het alsof het duister ons omringt. Misschien ken je iemand die depressief is of heb je zelf last van depressieve gedachten. Of misschien ga je gewoon door een moeilijke tijd. Het duister lijkt een tunnel waaraan geen einde komt. In de hoop dat je ergens licht zult zien aan het eind, tast je in het donker om je heen. Misschien wil je wel zo graag vooruit, dat je ook in het donker gewoon blijft lopen. Soms lijkt het of God er dan niet is. Vaak is het denk ik zo dat we onze strijd alleen aan het strijden zijn. Ik ga gewoon door en als het dan weer beter gaat en ik licht aan het einde van de tunnel zie, dan zal ik weer naar God toegaan. Dan mag Hij de strijd weer met mij strijden.

God ontmoet ons echter in onze huidige situatie. Met alle gevoelens die daarbij komen kijken. Hij is niet bang voor jouw emoties en ze zullen Hem niet afschrikken, want Hij kent je door en door. Ook als je het gevoel hebt dat er geen licht is om je heen, mag je naar God toe gaan. Ga er maar vanuit dat Hij je begrijpt. Aan het kruis riep Jezus zelf: ‘Mijn God, Mijn God, waarom hebt U mij verlaten’. Hij begrijpt je gevoel en wil je helpen om door Zijn ogen naar de wereld te kijken. Dan zullen er lichtjes verschijnen op plekken waar je het misschien niet verwacht. Een beetje zoals de kerstverlichting in de winkelstraat.

Misschien vind je het best lastig om dit te geloven of om met je gevoelens naar God toe te gaan. In het Bijbelboek Jakobus staat het volgende. ‘Nader tot God, en Hij zal tot u naderen.’
Als we ons gevoel en onze omstandigheden aan Zijn voeten leggen, dan zullen er dingen veranderen. God kent jouw hart al, Hij heeft alles gezien en Hij vindt het fijn als jij je gevoel aan Hem vertelt. Je kunt je zorgen bij Hem neerleggen.

Zoek deze week een potje of een bakje, waar je briefjes in kunt stoppen. Schrijf je gevoelens, je zorgen en je situatie op en leg ze in het bakje neer. Zo kun je jouw omstandigheden letterlijk aan God geven.

‘Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven. Neem Mijn juk op u, en leer van Mij dat Ik zachtmoedig ben en nederig van hart; en u zult rust vinden voor uw ziel; want Mijn juk is zacht en Mijn last is licht.’ – Mattheüs 11:28-30

 

 

 

Foto door Siri@pexels