Meatless Monday: spinazie-feta hapjes

Spinazie en feta: kan het nog beter? Deze combinatie komt vaak voor in de Griekse keuken onder de naam Spanakopita. Met dit recept maak je 20 borrelhapjes, dus dat is genoeg om een flinke schaal te vullen en een avond van te genieten. Afgelopen zomer had ik dit recept gemaakt voor de jaarlijkse straat-barbecue, waarna ik bekend kwam te staan als ‘de buurvrouw van die lekkere spinazie-feta hapjes’. Ach, ik zie het maar als een compliment!

Wat heb je nodig (20 hapjes – 5-10 personen):

  • 1 pak diepvries bladerdeeg (10 vierkante plakjes)
  • 400 gr verse spinazie (gewassen)
  • 150 gr fetakaas
  • 1 kleine rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Kruiden: Italiaanse kruiden, paprikapoeder, peper en zout – naar smaak
  • 1 ei

Tools:

  • Oven + bakplaat
  • Ruime pan
  • Zeef/vergiet

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien op de bakplaat. Snij ze daarna diagonaal doormidden, zodat je per plakje 2 driehoekjes krijgt.
  3. Snipper de ui en pers de knoflook uit. Snij/scheur de spinazie in kleinere stukken, dit maakt het straks makkelijker om de vulling goed te mengen. Snij de fetakaas in blokjes.
  4. Giet een scheut olijfolie in een ruime pan en fruit de ui kort aan. Voeg de knoflook en (in delen) de spinazie toe totdat deze geslonken is.
  5. Laat het spinaziemengsel uitlekken in een zeef of vergiet. Als het mengsel nog te vochtig blijft heb je namelijk kans dat het deeg niet goed gaar wordt in de oven.
  6. Meng in een kom het spinaziemengsel met de feta. Voeg naar smaak de kruiden toe.
  7. Verdeel ongeveer 1el mengsel over het driehoekje bladerdeeg. Vouw deze vervolgens over de lange zijde dicht zodat er weer een driehoek ontstaat. Druk het randje eventueel netjes aan met een vork zodat je een mooi ribbelrandje krijgt.
  8. Besmeer de spinazie-feta hapjes met wat losgeklopt ei.
  9. Bak de hapjes in het midden van oven in ongeveer 20 minuten af tot ze goudbruin kleuren.

Tip #1: Voeg eventueel ook wat gebakken vega-gehakt toe aan de vulling. Houd dan rekening met iets minder spinazie en feta of gebruik meer bladerdeeg zodat de verhouding vulling/bladerdeeg overeenkomt.

Tip #2: Vulling over? Eet het zo los op of beleg er een cracker of tortilla-wrap mee!

Deze spinazie-feta hapjes zijn perfect om te maken als vega kerstrecept. Zoek je nog naar andere tips om vega(n) te eten met de feestdagen? Lees dan vooral even deze blog!

Photo by Louis Hansel @shotsoflouis on Unsplash