Onzeker door Instagram? Zo pak je het aan!

Op zoveel momenten per dag scroll je gedachteloos door alle nieuwe foto’s heen. De kans is groot dat jij er onbewust meer door wordt beïnvloed dan je denkt. Die hoogtepunten uit het leven van vrienden van vrienden en bekende personen kunnen je best onzeker maken, en misschien wel jaloers. En dat is jammer, want Insta kan zo leuk zijn. Om het ook echt leuk te houden is het fijn voor jezelf bewust te kiezen hoe je met deze app omgaat. Maar hoe doe je dat? 

Oorzaken 

Voordat je iets aan je onzekerheden kunt doen, moet je eerst weten waar ze precies vandaan komen. Dat is soms een hele klus. Hieronder geef ik een paar voorbeelden van wat zo’n oorzaak kan zijn, misschien herken je jezelf wel in eentje (of meerdere): 

– Je voelt je buitengesloten als je ziet dat mensen op een feestje zijn en jij er niet bij bent. 

– Je denkt dat anderen veel vaker leuke dingen doen dan jij. 

– Het lijkt alsof genieten alleen maar kan als je 1) uit eten bent, 2) op vakantie bent, 3) op een feestje bent of 4) veel geld hebt. 

– Het lijkt alsof niemand tegenslagen of minder leuke dingen meemaakt, behalve jij. 

– Je voelt je minder mooi doordat je zoveel foto’s ziet waarop mensen er ‘perfect’ uitzien. 

– Je was al een beetje onzeker over bepaalde dingen en door Instagram wordt dat nog eens extra versterkt (in dit geval is social media dus niet als enige de oorzaak). 

Maar je bent het vast me eens dat deze gedachten helemaal nergens voor nodig zijn, dus het is tijd om ze op te ruimen!  

Weg ermee? 

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een tijdje die verleidelijke app van je telefoon af te gooien, als je merkt dat je dat echt even nodig hebt. Of omdat je simpelweg benieuwd bent wat je eraan mist, óf je er wel iets aan mist. Of als leuke challenge met een vriendin, zodat je je er ook echt aan houdt. Ik heb het zelf een maand geprobeerd en het is me ook gelukt. Misschien klinkt het voor jou ontzettend makkelijk omdat jij er toch niet zoveel om geeft, misschien klinkt het juist als een onhaalbare uitdaging die je na een dag op zou geven. Ik merkte in ieder geval dat het me verbazingwekkend goed afging. De eerste week was even wennen, toen ging het vanzelf.  

Verwijderd laten dan maar? Nee, want ik had het echt gemist. Vooral het stalken van accounts en éventjes iemand opzoeken. De grappige filmpjesfood plaatjes waar je spontaan van gaat watertanden en zelfs (wie had dat gedacht?) de jaloersmakende stories van andermans belevenissen had ik gemist.  De conclusie voor mij was dat Instagram me echt blij kon maken en inspireren. Om er dus maar radicaal voor altijd mee te stoppen, leek me ook zondeMaar ik wilde er niet op zo’n manier bezig zijn als daarvoor: dat je je telefoon opent, uiteindelijk vanzelf in Instagram belandt en alles bekijkt wat er nieuw is. Dat had namelijk als gevolg dat als ik even niet in de mood was om aan te zien hoe leuk anderen het hadden, ik er soms best onzeker van kon worden.  

Ideeën voor verandering 

Ik raad het dus zeker aan om het een tijdje niet te openen, gewoon om erachter te komen wat Instagram voor jou leuk en minder leuk maakt. Maar het is eigenlijk belangrijker ook iets met die ervaring te doen, want anders val je weer in je oude patroon terug. Daarom heb ik hier een paar praktische ideetjes die voor jou het beste uit Insta kunnen halen: 

♥ Sleep de app naar een plek waar je ‘m minder snel opent: bijvoorbeeld op je derde tabblad en dan nog in een mapje met apps die je nooit gebruikt. 

♥ Stel een tijdslimiet in van vijf of tien minuten per dag: zo denk je twee keer na voordat je de app opent en vraag je je af of het jou op dat moment blijer kan maken (wees ook echt eerlijk tegen jezelf!).

♥ Spreek met jezelf af dat je alleen de posts mag bekijken (of juist alleen stories): laat datgene weg waar jij vaak onzeker van wordt. 

♥ Kies ervoor om bepaalde Instagram-loze periodes in te stellen: bijvoorbeeld in de vakantie, in het weekend of op bepaalde dagdelen. 

♥ Bedenk je dat als het lijkt alsof iedereen iets leuks aan het doen is,  dat alsnog maar een klein deel is van alle mensen die je volgt, en dat de rest dus ook gewoon lekker offline leeft (misschien omdat er even niks Instagram-waardigs gebeurt, misschien omdat ze even zonder telefoon willen genieten). 

♥ Vergelijk jezelf niet met anderen: je krijgt via social media namelijk nooit een compleet beeld van hoe iemand anders leven eruit ziet, het blijft altijd maar een deel ervan. 

Ik hoop dat dit alles je een beetje aan het denken heeft gezet over op welke manieren je precies onzeker kan worden van dit social media-platform en wat je daar vervolgens tegen kunt doen om optimaal te kunnen genieten van Instagram! 

Voel jij je onzeker door Instagram?

Photo by Toni Hukkanen on Unsplash