Op kamers #1: een kamer vinden

‘Deze? Of deze misschien?’ Tientallen appjes vlogen de afgelopen maanden heen en weer tussen mijn vriendin en mij. Met als inhoud optionele woonruimtes. Appartementen, studio’s of gewoon kamers. En jawel, we hebben wat gevonden! Hoe je dat goed kan doen ga ik je uitleggen in deze blog.

Facebook

Tip nummer één: zoek naar Facebook-groepen als “Kamer in … (jouw stad)” en wordt lid. Hierop worden regelmatig berichten geplaatst door studenten die graag een nieuw huisgenootje willen – jou dus! Soms zijn er zelfs christelijke groepen. Het nadeel van Facebook is wel dat je Heel Erg Snel moet reageren, wil je een kans hebben op de kamer. Binnen een kwartier zijn er al snel dertig reacties op een bericht en kun je fluiten naar die leuke woonruimte. Mijn vriendin en ik kwamen daar ook achter en toen we alle ‘Sorry, maar de kamer is al weg’-DM’s niet meer konden zien, begonnen we aan iets nieuws: Kamernet.

Kamernet

Oké, mijn vriendin en ik waren licht wanhopig, want voor de site genaamd Kamernet moet je geld betalen. Waarom? Om te kunnen reageren op kameradvertenties. Maar we hebben het geld gedeeld en het was ergens goed voor, want via deze site hebben we een kamer gevonden – of, beter gezegd, twee kamers! Naast elkaar in hetzelfde huis. Leuk hè? Enfin, nog even over de site: op Facebook wordt vaak hiernaartoe verwezen. Dus een account (dat is wel gratis) is sowieso handig. Verder kun je overwegen om te gaan betalen als je verder niets kunt vinden en je zeker bent dat de kamer die je gevonden hebt, iets voor jou is. Kamernet is trouwens niet de enige site om iets te vinden. Kamers.nl, Marktplaats en sites van woningbouwverenigingen kunnen ook helpen!

Via-via

Dit is wellicht de makkelijkste manier om een optrekje te vinden: via familie, vrienden, kennissen, medestudenten… Als je bij een studentenvereniging zit, heb je grote kans dat iemand daar nog wel een plekje voor je weet. Bovendien hebben deze verenigingen vaak studentenhuizen waar misschien ook nog wel wat vrij is. Handig voor deze optie is in ieder geval: een wijdverbreid netwerk. En meestal groeit die pas tijdens je studentenleven. Dus als je een beginner bent, zijn de eerste twee tips misschien handiger. Tenzij je broers en zussen hebt :)

Good to know: oplichters

Bedenk dat je op Facebook en Kamernet – en andere sites – op het internet surft. Je ziet degene die de kamer wil verhuren dus niet in het echt. Ik heb op Facebook al een aantal keer nepverhuurders voorbij zien komen; pas dus goed op, want zij zijn alleen maar uit op je geld. Check het profiel van de verhuurder of huisgenoot en, als je contact legt (het liefst door te bellen), let dan op of hij/zij open is over alles en geen vreemde dingen voorstelt. Als je niet mag bellen, is er naar mijn idee al iets niet aan de haak. Of als er een enorme smak geld gevraagd wordt voor een mini-ruimte. Maar goed, dit zul je zelf ook wel aanvoelen! En meestal zijn de verhuurders echt en aardig.

Voilà, dat was een kleine handleiding voor de kamerzoeker! Ik heb er inmiddels een en daar zal ik in mijn volgende blog wat meer over vertellen.

Woon jij op kamers?