Op kamers gaan: hoe doe je dat? #2

Yes, je hebt een studie uitgekozen en besloten dat je op kamers wilt gaan wonen. Best spannend, en dus hoop je een leuke kamer te vinden zodat je daar aan je studententijd kan beginnen. In dit blog deel ik wat tips met je voor je zoektocht! Mocht je deel 1 van de tips gemist hebben, lees die dan hier terug.

Hoe vind ik een kamer?

Dit kan per stad best wel verschillen. Raadpleeg dus even de website van je onderwijsinstelling en vraag het aan studenten die er nu wonen. In sommige steden worden speciale acties georganiseerd waarbij eerstejaars studenten voorrang krijgen op de kamers. Over het algemeen geldt dat via-via en op tijd beginnen met zoeken nog steeds het beste werkt: vraag dus flink rond en zet op je social media een leuk berichtje dat je een kamer zoekt. Je kan je inschrijven voor betaalde websites zoals Kamernet, maar in sommige steden zijn ook vrij actieve (gratis) Facebook-groepen waarin kamers worden gedeeld. Verder kan je ook christelijke studentenverenigingen benaderen, soms hebben zij een lijst met kamers die vrijkomen. Het is natuurlijk ook een optie om zelf een appartement met meerdere kamers te zoeken en hier dan online huisgenoten bij te zoeken, maar zeker als je voor het eerst op kamers gaat wonen kan dat een nogal grote stap zijn.

Timing kan key zijn

De meeste kamers komen vrij in de zomer, omdat studenten dan afstuderen en hun kamer opzeggen. Nu heeft een kamer huren weinig nut als je op vakantie gaat, en precies daarom zeggen veel studenten hun kamer al in juni of juli op. Dus ook al begint je studie pas in september, grote kans dat je je kamer al per juli of augustus zal moeten huren. Zie dit vooral als een kans: nodig je vriendinnen uit voor een weekendje in je nieuwe stad en ga samen op ontdekkingstocht! Daarnaast horen internationale studenten vaak pas in augustus dat ze zijn toegelaten tot hun onderwijsinstelling. Het zal per stad schelen hoeveel invloed dit heeft, maar als je voor die tijd al een kamer hebt geregeld scheelt dat wellicht enige concurrentie in je zoektocht.

Mix & match: wat zoek je?

Denk van tevoren na over je budget en ga na wat een redelijke huurprijs is in jouw studentenstad. Overleg dit ook met je ouders en gebruik de rekenhulp van bijvoorbeeld deze website.

Bepaal ook wat jij belangrijk vindt: wil je zo dicht mogelijk bij je school wonen, of liever midden in het centrum, hoeveel huisgenoten zou je willen, alleen vrouwen of gemengd, etc. Zo kan je gericht zoeken naar een kamer. Probeer hierbij een beetje realistisch te zijn: meer eisen betekent vaak ook een hogere prijs. Verder kan je ook nadenken wat jij als huisgenoot te bieden hebt: kan je bijvoorbeeld goed koken of klussen, vermeld dit dan in je berichtje wanneer je reageert op een kamer.

Hospiteren

Deze term zal je al snel tegenkomen als je wat kameradvertenties hebt gelezen. Bij een hospiteeravond nodigen de huidige bewoners meerdere geïnteresseerden tegelijkertijd uit om kennis te maken. Het is natuurlijk voor zowel jou als de bewoners fijn als er een goede sfeer in huis hangt, dus daarom willen ze weten of er een klik is. Of je dat nou echt in één avond kan weten vraag ik me af, neem het dus ook niet te persoonlijk op als je de kamer niet krijgt. Probeer je van tevoren wel een beetje te verdiepen in de huidige bewoners en te bedenken waarom jij goed bij hen zou passen, maar wees verder vooral jezelf. Als je je anders gaat voordoen komen de bewoners daar uiteindelijk toch wel achter en dat zal de sfeer in huis niet beter maken.

Pas op voor oplichters

Helaas, veel oplichters pikken een graantje mee van de grote vraag naar studentenkamers. Gebruik dus altijd je gezonde verstand. Let op als er een extra bedrag wordt gevraagd onder de naam van administratie- of contractkosten. Dit mag alleen als jij de verhuurder hebt gevraagd om een huis voor jou te zoeken. Niet als jij op een bestaande advertentie reageert. Helaas heeft weigeren vaak niet zoveel nut omdat de vraag naar kamers zo groot is, maar eventueel kan je hier achteraf via een studenten rechtsbureau melding van proberen te doen om je geld terug te claimen. Laat in ieder geval je ouders even het huurcontract doorlezen voor je het ondertekent. Vraag de huidige bewoners ook altijd even hoe het contact is met de huisbaas: wordt het huis voldoende onderhouden, is de huisbaas goed bereikbaar, etc.?

Geef niet op

Tot slot: er zijn weinig mensen die gelijk hun ideale kamer vinden. Vaak komt dit pas als je meer mensen hebt leren kennen in de stad en misschien zelfs samen met vrienden een huis kan zoeken. Zeker in de grote steden is het echt lastig een kamer te vinden. Dus accepteer dat je eerste kamer misschien vooral verbeterpunten zal hebben. Gebruik je gezonde verstand en geef niet op!

Waar zou jij willen wonen? Wat lijkt jou een leuk studentenhuis?

Photo by Tierra Mallorca on Unsplash