Self love: hoe doe je dat?

Until I said “Hey, how you doing?
Yeah, I hope I’m well”
Time to put that love on myself
Before I give it back to someone else
I need to, I need to, put that
Love on myself

Dit is een stukje van ‘’Love on Myself’’ van Felix Jaehn. Naast dat ik echt een groot fan ben van deze DJ en eigenlijk al zijn liedjes automatisch geweldig vind, vond ik deze dat al helemáál. In de tekst zit namelijk – zowaar – een hele goede boodschap verborgen. Eigenlijk vertelt het in een paar regels precies waarom het zo belangrijk is om van jezelf te houden. Want: je moet van jezelf houden voordat je anderen lief kunt hebben.

Heel leuk en inspirerend allemaal, maar hoe gaat zo’n self love dan verder in de praktijk? Oké, laten we het even vergelijken met een vriendin. Je kunt haar nog zo lief vinden, maar als je haar verjaardag vergeet, zal ze toch een beetje teleurgesteld zijn. Kortom: liefhebben is een werkwoord, je moet er iets voor doen. En dat ‘doen’, dat kun je eigenlijk zien als self care.

Dingen doen waar je blij van wordt

In het dagelijks leven ‘moeten’ we allemaal al zoveel. Ik wil nu niet zeggen dat je aan al die dingen maar lak moet hebben, maar je moet het wel in de goede verhouding zien. Het is om een heleboel redenen een slecht plan om jezelf steeds te overladen met klusjes, schoolwerk, enzovoorts. Genieten is namelijk minstens net zo belangrijk! Neem dus af en toe eens de tijd om iets te doen wat je écht leuk vindt, waar je normaal niet snel tijd voor vrij maakt. Zoals bakken, koken, handletteren, een nieuwe hobby zoeken of gewoon een lekker maskertje opdoen.

Aan jezelf denken

Klinkt dit egoïstisch? Nou, het tegenovergestelde is waar. Lief zijn houdt in dat je rekening probeert te houden met mensen. Daar horen niet alleen anderen bij, maar ook gewoon jijzelf! Maak keuzes waarin je niet alleen anderen, maar ook jezelf een beetje pleast. Zeg af en toe nee, als het nodig is. Je hoeft niet alles te kunnen, iedereen te helpen en overal mee in te stemmen. Dat is niet te doen en niemand verwacht het van je. Het is misschien een beetje lastig, maar soms is het goed om jezelf even op nummer één te zetten.

Fouten maken is niet erg

Om van jezelf te houden, hoef je niet eerst helemaal perfect te zijn. Ja, soms doe je dingen waarvoor je jezelf wel voor je kop zou kunnen slaan en soms lukken dingen niet, al probeer je het nog zo erg. Maar dat is eigenlijk een heel positief iets, want dat wil zeggen dat er nog veel verbetering te halen valt! Wees oké met jezelf hoe je op dit moment bent. Ook al gaat alles nog totaal niet zoals je zou willen: God gelooft al in je, nu jij nog.

Until I said “Hey, how you doing?
Yeah, I hope you’re well”
‘Cause I’ve been putting love on myself
Now I can give it back to someone else

Photo by Tim Mossholder on Unsplash