Stille tijd: wat is het eigenlijk?

Je hebt er vast wel eens iets over gelezen hier op Huis van Belle, hoort de term vallen in de godsdienstles op school of het komt voorbij op catechisatie. Stille tijd. En dat het belangrijk is, dat je het moet ‘doen’. Maar wat is dat dan eigenlijk precies, stille tijd?

Tijd met God

Heel simpel is het gewoon: tijd met God doorbrengen. Inkoppertje hè? 😉 En toch is dat vaak wat we niet doen. Mijn ervaring is dat je vooral tijd doorbrengt met je eigen gedachten en gevoelens. Natuurlijk kan en hoef je die niet uit te schakelen, maar om God daarin uit te nodigen kan best lastig zijn. De essentie van stille tijd is namelijk niet dat jij bezig bent met God, maar dat jij en God samen bezig zijn. God in jou, ín jouw gedachten en gevoelens. Zomaar midden in een drukke schoolweek, na je sporttraining of nog snel een moment voordat je op je fiets springt.

Appje

Best bijzonder, als ik er over nadenk. God is beschikbaar op elk moment van de dag. En als ik eerlijk ben sjoef ik zo vaak de dagen door en maak ik maar zo weinig tijd vrij om met God door te brengen. Terwijl dat is waar God naar verlangt. Vergelijk het met je beste vriendin. Je spreekt of appt haar vast wel (bijna) elke dag. En als je een tijdje niet van je laat horen, dan stuurt ze je een appje om te vragen waarom je niet appt, of er misschien iets aan de hand is. Nog liever dan je vriendin dat wil, wil God met jou in contact staan. Hij wil graag van je horen, is benieuwd naar wat je met Hem wilt delen! Die stille tijd waarin je God ontmoet, is van levensbelang voor jouw relatie met je hemelse Vader. Zonder tijd met Hem zal je relatie afzwakken.

Stil zijn

Dat was even een uitstapje, maar terug naar de essentie van stille tijd. God in jou. Ik kom er steeds meer achter dat je op dat punt komt als je luistert. Als je stil bent. Stille tijd met God is niet alleen dat jij tegen God praat, maar dat je Hem ook ruimte biedt om tot jóu te spreken. Dat kan door in de Bijbel te lezen (bijvoorbeeld die mooie Belle-Bijbel! 😉) en er echt op te kauwen. Maar misschien is het ook goed om soms gewoon eens een paar minuten stil te zijn. Te bidden: ‘HEER, wilt U tot mij spreken? Ik wil naar U luisteren.’ En te luisteren of God misschien zachtjes in je hart fluistert. Dat vraagt tijd, geduld en oefening. Een oefening in rust, want ga het maar eens proberen: stil zijn is niet makkelijk! Toch wil ik je uitnodigen dat eens te proberen. Wie weet verrast God je!

Kortom

Alles bij elkaar: stille tijd is tijd die je doorbrengt met God, op welke manier dan ook. Het is niet alleen bezig zijn met jezelf of alleen van jou uit richting God, maar zeker ook God ín jou. Stille tijd is super belangrijk voor je relatie met God, en je mag oefenen om te luisteren naar wat God tegen jou wil zeggen! Ik bid dat Hij gaat fluisteren in je hart en je erdoor opgebouwd mag worden.

Houd jij stille tijd? Heb je een vraag over dit onderwerp? Let me know!

Photo by Ben White on Unsplash