Vriendschappen op social media

Vrienden hebben we nodig. We zijn hier op de aarde met ongeveer 7,6 miljard mensen, en niet om allemaal langs elkaar heen te leven, maar om met elkaar te leven. Goede vriendschappen helpen je om tot rust te komen, maken je gezonder en gelukkiger. Sommige vriendinnen zal je al hebben vanaf dat je heel jong bent, maar je komt op meer plekken, waar ook mooie vriendschappen kunnen ontstaan als; op een nieuwe school, je nieuwe baantje, de kerk of christelijke activiteiten, sport of misschien een Belledag! Vriendinnen hebben dus een goede invloed op jouw leven, maar je kan ook vrienden hebben die helemaal niet zo’n goede invloed op jou hebben, of heel weinig of juist heel erg veel vriendinnen hebben.

Social media

Met social media kan je makkelijk communiceren met je vriendinnen. Je kan nieuwe mensen leren kennen die je in het dagelijks leven misschien wel nooit was tegengekomen. Als er iets aan de hand is of je iets dwars zit kan je sneller bij je vriendin(nen) terecht. Maar het heeft ook een lastige kant. Je denkt heel veel van het leven van een ander te zien, maar mensen kunnen makkelijk dingen verbergen of faken. Het kan lijken of de ander altijd leukere dingen doet dan jij of altijd met vriendinnen omringd is.

Alles volgen

Via snapchat kan je iemand bijna overal volgen. Ik heb ondertussen al 1.5 jaar geen snapchat meer. Ook heb ik 3 maanden mijn instagram gedeactiveerd gehad, maar dat heb ik weer terug. Ik persoonlijk vond het niet nodig om de hele dag door te zien wat iedereen deed, wat ze aten en andere dingen die ze via snapchat deelden. Het was ook wel leuk, en grappig soms. Maar het gaf mij ook stress, vriendinnen die het echt niet leuk vonden als ik de dagen-streak weer eens verbrak. Want ik kon het niet bijhouden. Een vriendin die op gegeven moment zei: “Ik zet altijd foto’s van jou in mijn verhaal, maar jij doet dat nooit met mij, ben ik niet goed genoeg?”  Nou wil ik niet zeggen dat snapchat of insta slecht is. Het kan heel leuk zijn! Maar of het je vriendschap per se beter maakt daar twijfel ik aan. Soms kan het ook je vriendschap op spanning zetten.

Online ‘vrienden’

Het kan, het kan zeker. Online met anderen praten kan fijn zijn, als je ergens mee zit wat je niet aan je vriendinnen kunt vertellen of als je je onbegrepen voelt kan je het soms wel kwijt bij iemand die je niet persoonlijk kent. Je kan er misschien vragen kwijt die je niet in je omgeving durft te stellen omdat je misschien bang bent dat ze je erop beoordelen. Ik heb een hele goede vriendin die ik online heb leren kennen. Maar onze vriendschap werd pas echt ‘real’ toen ik haar gezien heb. Nu na 4 jaar heb ik haar veel vaker gezien. De eerste keer was heel spannend, want ze had ook heel iemand anders kunnen zijn dan dat ze zei. We spraken ook pas na 3 jaar voor het eerst af. Dus wees je ervan bewust dat niet iedereen even eerlijk hoeft te zijn als hij zegt. Als mijn contact met haar alleen online was gebleven, had ik het niet echt vriendschap genoemd. Je deelt online sneller dingen die je dwars zitten en andere ‘zware onderwerpen’ en voor een vriendschap is een balans tussen leuke dingen en goede gesprekken nodig. Dus samen af en toe wat leuks doen is ook belangrijk.

In een vriendschap is het dus belangrijk dat je naast social media elkaar ook in het echt kent, en in real life leuke dingen onderneemt, daar ontspan je nou echt van!

Hoe ga jij om met vriendschappen op social media? Let us know!

Photo by rawpixel on Unsplash