Vrijwilligerswerk, duf of niet?

Vanmorgen was ik er nog, mijn vrijwilligerswerk. Dit werk, waar je zo meer over leest, doe ik sinds november 2011. Maar eigenlijk ben ik al een poos actief als vrijwilliger.

Waarom vrijwilligerswerk doen?
Ondanks dat je dus niet betaald krijgt als je vrijwilligerswerk doet, krijg je vaak wel heel veel ervoor terug. Een compliment, een stralende lach, een echt oprecht ‘dank je wel’ of een beetje liefde.  Vrijwilligers zijn altijd nodig, altijd en overal. Door allemaal ons steentje bij te dragen, worden sommige dingen voor anderen, die het misschien wat minder hebben, ook een beetje beter. Ook al krijg je niet altijd bevestiging of een dank je wel voor het werk dat je doet, vind ik het al bijzonder om iets voor een ander te kunnen doen, omdat Jezus (een voor mij inspirerend persoon) ook zijn hele leven er voor anderen was, zonder daarvoor iets terug te vragen.

Maar hoe dan?
Je hoeft natuurlijk niet net als ik elke week naar een vaste plek te gaan om daar te werken. Dat kan, maar er zijn ook andere manieren om iemand anders te helpen, zonder daarvoor iets terug te vragen. In de kerk bijvoorbeeld, niet alleen om de kerk draaiende te houden zijn mensen nodig, maar er zijn ook heel veel mensen in de kerk om je heen die misschien wel eens wat hulp kunnen gebruiken bij stofzuigen of boodschappen doen. Soms is een praatje maken of een kopje thee drinken bij een ouder gemeentelid al meer dan genoeg. Of wat dacht je van helpen tijdens de kindernevendienst, wanneer je meer van kinderen houdt? Zo ben ik ook ooit begonnen, ik hielp met het knippen en plakken en hield de kinderen een beetje stil. Inmiddels leid ik eens in de vier weken zelf een groep kinderen. Heel bijzonder om het geloof met kleintjes te delen!

Mijn vrijwilligerswerk
Ik kom elke week in een kinder-hospice. Dat klinkt heel heftig, als je weet wat een hospice is. Op zich valt dat gelukkig bij ons mee! De kinderen die bij ons wonen, maximaal zes, gaan meestal na een proces van ontwikkeling weer met hun ouders mee naar huis. Wat ik daar zoal doe? Gewoon, alledaagse dingen. Baby’s in bad doen, flesjes geven, knuffelen en troosten, spelen, eten geven, een wasje draaien, een beetje schoonmaken. Ik ben ontzettend geïnteresseerd in de zorg, vooral in de kindergeneeskunde, daarom is dit een perfecte manier om erachter te komen of het echt bij me past! Vrijwilligerswerk kan dus ook heel nuttig zijn voor je eigen toekomst!

En nu ben jij aan de beurt!
Er zijn op meer plekken wat handen nodig dan je denkt. Dus als je het leuk vindt, om iets voor een ander te betekenen en soms niet zo goed weet hoe: zoek vrijwilligerswerk! Natuurlijk, is het geen opdracht of een moeten. Ik hoop alleen wel dat je na dit te lezen tot hetzelfde antwoord komt als ik. Vrijwilligerswerk is alles, behalve duf!

Liefs