Waarom ik weer ging danken voor mijn eten + zomer challenge!

Uh ja, dat doe je toch gewoon? Bidden voor het eten, danken erna, stukje uit de Bijbel lezen? Of anders één bid- en dankmoment rondom het eten? Ik betrapte mezelf erop dat ik die gewoonte los had gelaten. Als het tijd was voor het avondeten zette ik naast mijn bordje eten mijn laptop neer: Netflix aan, en happen maar! Er was geen eind van de maaltijd meer, alleen nog het einde van een aflevering Friends. En oh ja, dan was er het begin van de afwas…

Duizendmaal dank

Ik ging hier pas weer over nadenken toen ik recent het boek ‘Duizendmaal dank’ van Ann Voskamp las. Een fantastisch boek, zo eentje waar je in een slakkengangetje doorheen moet gaan. Elke keer een stukje om op te kauwen. Misschien heb je het ook wel eens gelezen. Ann nam me mee door haar uitdaging om 1000 dingen op te schrijven waar ze dankbaar voor was. Het zijn hele simpele dingen die ze opschrijft: de zon die opkomt, een glimmende zeepbel als ze de afwas doet, of schoon beddengoed. Gaandeweg begint ze te ontdekken dat als je je ogen er maar voor open doet, er zoveel mooie dingen om je heen te zien zijn! Ze beschrijft hoe ze steeds dankbaarder wordt voor de kleine dingen die ze ziet, en hoe gelukkig het haar maakt. En dat dát, dankzeggen, heel belangrijk is!

Waarom dan?

Eigenlijk heel simpel: pas als je dankt, accepteer je Gods geschenken aan jou. Als je dankt, ben je je ervan bewust. Als je dankt, heb je oog voor wat je krijgt. Ik voel me best vaak ontevreden, op zoek naar dingen die mijn hart kunnen vervullen – alleen zoek ik dat in dingen die me maar tijdelijk een goed gevoel geven: Netflix, een reep chocola of een nieuw shirtje. Natuurlijk is het prima om een avondje op de bank te hangen met Netflix of als je een vervelende dag hebt onder een dekentje te kruipen met een reep chocola. Sterker nog: ook daar zou je dankbaar voor kunnen zijn! Maar misschien voel ik me wel ontevreden omdat ik geen oog heb voor wat God me al geeft. Kleine knipoogjes van boven die me vertellen dat Hij degene is die ‘is’. Dat Hij degene is die mijn leven vol wil maken van al Zijn goede gaven! Danken gaat samen op met oog hebben voor die goede gaven. Ze zien en dan zeggen: ‘Dank U Vader, voor wat U geeft!’ Daarmee open je je handen en legt God er iets van Zichzelf in. Hoe fantastisch mooi is dat?!

Daarom ging ik weer danken voor mijn eten

Omdat dat me een goed punt leek om weer mee te beginnen. Ik realiseerde me: dagelijks eten is óók een gave van God! Er zijn zoveel mensen die het zoveel minder hebben dan ik – en ik wil dankbaar zijn voor Zijn zorg voor mij. Ik wil dat accepteren, en daarom ga ik er weer voor danken. Bij elke maaltijd is nu weer een moment dat ik even stil sta en me realiseer: oh ja, God geeft, welke gaven zie ik? Waar ben ik dankbaar voor, wat mag ik accepteren? Ik geloof met heel mijn hart dat dat tevredenheid en vrede in je leven zal brengen! Daarom…

… de zomer challenge!

Ik heb me voorgenomen om, net als Ann Voskamp, een lijstje te gaan maken met kleine dingen voor ik dankbaar voor ben. Ik wil mijn ogen open gaan houden en speuren naar knipogen van God, kleine kadootjes om te ontvangen en dank voor te zeggen. Doe je met me mee? Een lijst van duizend mooie dingen is misschien wat veel. Daarom iets kleiner: ik daag je uit om deze zomer een lijstje van 100 dingen te maken waar je dankbaar voor bent! Open je ogen, kijk goed om je heen, leer je weer te verwonderen over wat God je geeft – en schrijf ze op. Aan het eind van de zomer deel ik in een blog mijn lijstje van 100 dingen waar ik dankbaar voor ben. Doe je mee?! Ik begin alvast: 1. Mijn avondeten…

Dank jij ook voor je eten? En waar ben jij nog meer dankbaar voor? 

Foto door Ineke Linssen Fotografie voor Belle