Wat doe je als je opgebrand bent?

Soms heb je van die dagen dat je alleen maar op de bank kunt hangen. De hele dag niets doen, even rust. Dat is normaal, maar wat als jij je maandenlang zo lusteloos voelt? Je kan je zo moe voelen, dat je echt letterlijk niets kan. Je bent op. Als je dat langer dan een halfjaar hebt, spreek je van een burn-out. Marit heeft een burn-out gehad, maar ze is eruit en ze heeft er een heel tof en praktisch boek over geschreven dat te gebruiken is tijdens een burn-out. Huis van Belle sprak haar over het hebben van zo’n donkere, zware periode.

Hoe kom je in een burn-out?

“Elke burn-out is uniek, maar voor mij gold dat ik langere tijd 4 baantjes naast elkaar had en te weinig vakantie en vrije dagen nam. Dit zorgde ervoor dat ik nooit goed tot rust kwam. Ik maakte me vaak zorgen en wilde alles goed doen (perfectionisme). Ook was ik (onbewust) veel bezig aan wat de mensen om me heen van me wilden of verwachten. Mijn wilskracht won het daarom vaak van mijn energie en tijd. Er waren voorsignalen, maar daar deed ik niets mee. Dat was natuurlijk niet goed en uiteindelijk raakte ik in een burn-out. Ik kon toen niets meer. Nu denk jij misschien: ik ben 13, hoe kan ik nu een burn-out krijgen? Dat is iets voor mensen die 80 uur in de week werken en geen vrije tijd hebben. Niet voor een scholier. Jij hebt alleen ook vet veel drukte om je heen hoor! Denk maar eens aan school, vriendinnen en social media. Je kan soms zo druk zijn met Facebook of Instagram en om maar leuk en knap te zijn voor de mensen om je heen, dat je helemaal kunt vergeten wie je zelf nu eigenlijk bent en wat jouw behoeften zijn. Daarnaast zijn er ook een aantal karaktereigenschappen die het risico op een burn-out vergroten. Zo kun je denken aan perfectionisme, geen ‘nee’ durven zeggen, je snel zorgen maken en stressgevoeligheid.”

Hoe ziet een burn-out eruit?

“Bij mij uitte het zich door uitputting en constante stress- en angstklachten. Ik kon niet meer werken, lezen, tv kijken, radio luisteren of afspreken met vrienden. Alles was te veel. Ik zat thuis en kon weinig. Mijn lichaam was helemaal uit balans. Dit had ook invloed op mijn emoties en gedachten. Ik was vaak somber en had veel vragen” Een burn-out kan zich ook op andere manieren uitten, bijvoorbeeld: slaapproblemen, lichamelijke pijnen, hartkloppingen, gejaagd voelen of prikkelbaar zijn.

Hoe kom je er van af?

“Als je in een burn-out zit, is het goed om naar jezelf te gaan luisteren. Wie ben jij en wat wil jij? Je kan en moet voor je gevoel misschien wel heel erg veel, maar er zijn maar een aantal dingen die écht moeten. Leer ‘nee’ zeggen tegen dingen of stel iets uit. Niet alles hoeft op jouw bordje terecht te komen en jij hebt ook je rust nodig. Luister naar je lichaam en bescherm jezelf door dingen die veel energie kosten even stop te zetten of te minderen. Zodra je weer wat energie hebt, kun je weer wat oppakken. Gaat dat goed, dan weer wat erbij. Overigens is het wel goed om hulp te zoeken. Ik kon het echt niet alleen en ben heel blij geweest met de psychologe die mij kon helpen en de gesprekken die we hebben gehad.”

5 Tips om uit een burn-out te komen

  1. Help jezelf- Ga na waardoor jij in je burn-out terecht bent gekomen. Praat er met iemand over die je vertrouwt, bijvoorbeeld je ouders of mentor. Bespreek waar jij hulp bij nodig hebt en hoe je dit voor elkaar kunt krijgen. Help ook heel letterlijk jezelf, door even geen eisen aan jezelf te stellen. Neem even ongestraft rust en tijd voor jezelf, zodat je er later weer tegenaan kan gaan. Het is niet erg om tijdelijk niets te doen. Leg je telefoon weg en laat social media even met rust (of kijk op vaste momenten). Dat geeft ook al een hoop ruimte in je hoofd. Mocht je genoeg concentratie hebben, en heb je vragen over waar je mee zit, zoek dan wat informatie op over een burn-out.
  2. Luister naar je lichaam- Als je merkt dat het je niet meer lukt om te lezen of je enorm opziet tegen een bepaalde taak, doe het niet. Je lichaam geeft in feite aan dat dit te veel is. Luisteren naar je lichaam is misschien wel het allerbelangrijkste, want zo voorkom je voor een groot deel dat jij je grenzen over gaat. Je hebt langere tijd te veel van je lichaam gevraagd en nu ben je op. Het betekent dat je tijd nodig hebt om te rusten en langzaamaan weer ‘de oude’ te worden.
  3. Laat de wilskracht gaan- Laat alles even los, wil even helemaal niets. Gewoon even een lege agenda en hopelijk ook een leeg hoofd. Je hoeft niet van alles te willen, je mag ook gewoon even niets willen. Als je dan weer langzaam wat wilt oppakken, wissel dan rust en inspanning af. Ook kun je tussendoor ontspanningsoefeningen doen.
  4. Ga er doorheen- Een gebroken arm hersteld niet sneller, door er elke dag bij stil te staan en je arm alvast te oefenen. Je burn-out ook niet. Dus laat het los en ga er doorheen, laat het proces gewoon gaan zoals het gaat. Ook al kost het tijd (gemiddeld 2,5 jaar), het wordt vanzelf weer beter. Probeer wel, voor jezelf of voor de professionele hulp, bij te houden hoelang jij je al zo voelt. Dat kan helpen bij het stellen van de diagnose en geeft jou misschien ook wel rust in combinatie met de tijdsduur die voor het herstel staat.
  5. Ga ermee naar God- Je mag altijd bij God komen. Met alles. Ook als je dus een burn-out hebt en helemaal niets meer kan. Voor God ben je niet nutteloos, hoewel jij je misschien wel zo voelt. Hij vindt je waardevol en Hij houdt van je. Ongeacht of je veel of weinig doet, het druk hebt of niet. Hij kan je door deze moeilijke periode heen slepen!

Hoe kan je iemand helpen met een burn-out?

“Luisteren. Toon begrip, hoor het verhaal aan en vergeet even je eigen zorgen en behoeften. Dat kan soms heel moeilijk zijn, want eigenlijk betekent het dat jij je heel veel moet aanpassen en moet geven en dat terwijl je niets terugkrijgt. Vraag waar de ander behoefte aan heeft en probeer daar rekening mee te houden. Een voorbeeld uit mijn burn-out: ik heb aangegeven dat ik het fijn vond om kaartjes te ontvangen van mensen in plaats van bezoekjes. De bezoekjes waren voor mij erg belastend, maar ik vond het wel erg fijn om kaartjes van mensen te ontvangen. Zo wist ik dat mensen aan me dachten. “

Win het ‘Handboek bij burn-out’ van Marit!

Misschien herken jij jezelf wel enorm in dit verhaal of ken je iemand in je omgeving die last heeft van een burn-out. Wil jij het boek van Marit winnen? Laat dan in de comments weten waarom en wie weet heb jij hem straks in je boekenkast staan!

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?

Als lid van onze club heb je deze 6 voordeeltjes zo maar te pakken:

♥ Je krijgt 6 keer per jaar ons tijdschrift Belle op de mat vol artikelen over geloof, zelfbeeld, school, vriendschap en nog veel meer.
♥ Elk jaar een cadeautje op je verjaardag
♥ Je krijgt toegang tot ons online forum waar je met andere Bellemeiden kunt kletsen
♥ Iedere maand ontvang je een nieuwsbrief met toffe extra’s
♥ Je krijgt korting op onze evenementen zoals de Belledag
♥ Het belangrijkste: je hoort bij een supergezellige club meiden die net als jij geloven en Belle zijn!