We hebben elkaar nodig!

Als aanstaande brugpieper probeerde mijn vier-jaar-oudere broer me een beetje Engels te leren aan de hand van christelijke nummers. Eén van die nummers was ‘City on the Hill’ van Casting Crowns. Afgelopen maand hoorde ik het nummer weer en ik realiseerde me opeens de kracht van dit nummer. Het nummer gaat over hoe erg we elkaar nodig hebben en over hoe we onze verschillen kunnen inzetten tot onze kracht!

Did you hear of the city on the hill
Said one old man to the other
It once shined bright, and it would be shining still
But they all started turning on each other

 

In deze inleiding wordt beschreven hoe mooi de stad ooit was en hoe deze vol licht scheen, maar hoe gebroken deze nu is. In de laatste zin staat gelijk al de oorzaak: ze begonnen zich allemaal tegen elkaar te keren. Hoe vaak doen wij dat wel niet? Hoe vaak leiden onzinnige discussies er niet toe dat we tegenover elkaar belanden? Dit lied laat zien hoeveel negatieve gevolgen dat heeft!


You see the poets thought the dancers were shallow
And the soldiers thought the poets were weak
And the elders saw the young ones as foolish
And the rich man never heard the poor man speak

 

Hoe vaak denken wij dit ook? Diep van binnen hebben we allemaal deze gedachten. Dat ambitieuze meisje dat veel wil bereiken, is het haar in de bol geschoten? Die jongen die nooit praat, maar alleen maar danst, dat is toch een zwakkeling. Dat is exact wat in deze stad gebeurde: ze hadden allemaal hun mening klaar en het dreef hen uit elkaar! Wij vaak ook.

But one by one, they ran away
With their made up minds to leave it all behind
And the light began to fade
In the City on the Hill, the City on the Hill

Each one thought that they knew better
But they were different by design
Instead of standing strong together
They let their differences divide

Het wordt hier zo krachtig beschreven waardoor onze verschillen nu komen. Verschillen zijn oké, maar het ene talent is niet beter dan het andere talent! God heeft ons gewoon verschillend gemaakt en we hebben volgens dit nummer twee keuzes: of samen sterk staan of we laten onze verschillen ons uit elkaar drijven. Denk hier eens aan, de volgende keer dat je je ergert aan iemand die een project totaal verschillend aanpakt! Wat kies jij? Samen sterk of uit elkaar of eenzaam alleen?

 

And one by one, they ran away
With their made up minds to leave it all behind
And the light began to fade
In the City on the Hill, the City on the Hill

And the world is searching still

But it was the rhythm of the dancers
That gave the poets life
It was the spirit of the poets
That gave the soldiers strength to fight
It was fire of the young ones
It was the wisdom of the old
It was the story of the poor man
That needed to be told (x 2)

 

Dit couplet is het hoogtepunt van dit nummer. De dichters die klaagden over de dansers kregen juist hun levenslust van de dansers. En de levenskracht van de dichters zorgden ervoor dat de soldaten kracht kregen om te vechten. Iedereen, oud en jong, voegt wat toe en iedereen heeft elkaar nodig om te leven. We hebben elkaar nodig om te ademen, om gemotiveerd te blijven en om te geloven! Is dit niet een prachtige boodschap? Lees anders ook eens 1 Korinthe 12:17-20 en geef als je dat wilt, gehoor aan de oproep om thuis te komen bij de Vader! Hij roept nog steeds!

But one by one, they ran away
With their made up minds to leave it all behind
And the light began to fade
In the City on the Hill, the City on the Hill

(Come home)
And the Father’s calling still
(Come home)
To the city on the hill
(Come home)

 

 

#blog