4 voordelen van niet naar school hoeven

Misschien sprong jij op zondag 15 maart wel een gat in de lucht toen je hoorde dat de scholen tijdelijk zouden sluiten. Yes, ein-de-lijk vrijheid! Maar nu er ruim een week voorbij is, denk je daar misschien wel heel anders over. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar stiekem mis ik school best wel een beetje. Gelukkig zijn er ook veel fijne dingen aan deze situatie van thuis onderwijs krijgen.

1.    Me-time

In de normale weken waarin je (wel) naar school moet, kun je soms het gevoel hebben dat je zoveel mensen tevreden moet stellen. Je leert hard zodat je antwoord kan geven op de vraag van een docent, je bent in de pauze een bepaalde versie van jezelf zodat je ‘erbij’ hoort… Onbewust vragen al die dingen veel energie van je. Natuurlijk krijg je deze weken nog steeds genoeg huiswerk om mee aan de slag te gaan.  Maar als je goed plant, houd je tijd over. Tijd die je nu eindelijk eens aan jezelf kunt besteden. Doe dat waar je blij van wordt en ontdek wat bij jou past!

2.    Relaxte ochtenden

Dit punt geldt helaas niet voor degenen die ’s ochtends voor homeschooling stipt op tijd achter hun computer moeten zitten. Maar als je niet bij die groep hoort, is dit je kans om jouw droom morning routine te ontdekken. Als je een avondmens bent, kun je ervoor kiezen om wat later op te staan. Dan begin jij op dat moment met je ‘lessen’, wanneer je helemaal wakker geworden bent. Want nu hoef je niet verplicht om acht uur ‘s morgens met een slaperig hoofd in een lokaal te zitten. En die serie kijken tijdens het ontbijt waardoor je normaal te laat zou komen? Niemand die je tegenhoudt.

3.    Vrije tijd

We zitten nu in een bizarre situatie waarin school niet het enige is dat is weggevallen. Nee, ook je wekelijkse trainingen gaan niet meer door. Misschien je bijbaantjes of muzieklessen ook wel niet. En dat geeft je de mogelijkheid om je vrije tijd nu eens totaal anders in te richten. Niet alleen wat je daarin doet, maar ook wanneer je die vrije tijd inplant. Je bent eigenlijk een soort eigen baas. Dat brengt best veel verantwoordelijkheid met zich mee. Niets of te weinig uitvoeren voor school is namelijk geen goed plan. Maar tegelijkertijd zorgt het ook voor heel veel kansen. Stel jezelf doelen voor wat je in de komende weken wilt bereiken. Leer breien, ukelele spelen, bouw een conditie op… De keus is helemaal aan jou!

4.    Zin krijgen in school

Misschien is het voor een deel wel terecht dat we school missen. Door naar school te gaan krijg je structuur in je leven en weet je zeker dat je iedere dag met je vrienden kunt kletsen. Maar even eerlijk, hoe vaak heb je de afgelopen jaren geklaagd over school? Je hebt ongetwijfeld weleens gedacht: pfff, het is zó zwaar! Of: ik wil eeuwig vakantie. Er zijn op de wereld zo veel kinderen die nog nooit naar school geweest zijn, maar wel willen. Daar kan ik me nu ineens heel veel bij voorstellen. Dus als we weer ‘gewoon’ naar school mogen, weet ik zeker dat ik daar enorm dankbaar voor ben.

Photo by kyo azuma on Unsplash