Tijd om te sporten: ochtend vs avond

Er wordt veel gediscussieerd over wat de beste tijd is om te sporten. Ben jij iemand die zich ’s ochtends moeizaam uit bed sleept, terwijl je in de avond rustig tien kilometer rent? Of sta je voor dag en dauw op om te sporten, terwijl je ’s avonds niet van de bankt komt? De voordelen van sporten in de ochtend en avond op een rijtje.

Perfecte timing

Allereerst is het goed om te weten dat er geen verkeerde tijd is om te sporten. Het is super goed dat je al lekker bezig bent. Er zijn verschillende factoren die bepalend zijn wanneer je gaat sporten. Bijvoorbeeld hoe laat je moet beginnen op school, hoeveel huiswerk je hebt, maar ook je lichaamstemperatuur en je slaapritme. Welk moment je van de dag ook kiest, het belangrijkste is dat je consequent sport. Dan kan je lichaam daar aan wennen.

Vroege toppers

Iets eerder uit je bed is even wennen natuurlijk. Helemaal als één van je hobby’s slapen is (zoals bij mij…). Maar het heeft veel voordelen!

  1. Betere nachtrust. Klinkt raar, maar wist je dat je langer en dieper slaapt als je vroeg sport? Van sporten word je wakker en je krijgt er energie van. Daarom is het moeilijk om in slaap te komen als je ’s avonds gesport hebt. Hoe meer je slaapt, hoe meer tijd je lichaam heeft om te herstellen.
  2. Geen excuus. Aan het begin van de dag sporten zorgt ervoor dat je geen excuus meer hebt. Je hoeft er niet te hele dag tegenop te zien, maar kan juist de hele dag trots op jezelf zijn omdat jij al een workout achter de rug hebt. ’s Ochtends sporten is dus makkelijker vol te houden.
  3. Meer alert. In de ochtend ben je meer alert dan in de avond. Niet alleen omdat je lichaam is uitgerust, maar ook door bijvoorbeeld het zonnetje. Deze alertheid kan je de hele dag gebruiken, handig voor je huiswerk. En wist je dat je onbewust gezonder met je voeding omgaat? Je sportflow wil je niet verpesten door vet eten.

Laatbloeiers

We zijn natuurlijk niet allemaal een ochtendmens. Ik pak in de ochtend iedere minuut mee om in bed te blijven en begin vroeg met werken. Gelukkig is sporten in de avonduren helemaal prima en heeft ook voordelen!

  1. Na een lange dag school of werk is het heerlijk om ’s avonds even alle stress eruit te sporten. Door te sporten kan je lekker je hoofd leeg maken en die moeilijke wiskunde-toets even vergeten. Je lichaam kan zich ontspannen van een hele dag zitten.
  2. Minder blessures. Eerder zei ik al dat je lichaamstemperatuur invloed heeft op wanneer je sport. Daar is veel onderzoek naar gedaan. Op internet is te lezen dat, volgens die onderzoeken, je het beste kan sporten tussen 15:30 en 20:30. Je lichaamstemperatuur is dan hoger. Daardoor werken je zenuwen beter, zijn je gewrichten soepeler en heb je een goede doorbloeding. Dat zorgt ervoor je dat minder snel geblesseerd raakt.
  3. Langer sporten. Zit je lekker in een sportflow, moet je stoppen omdat je naar school moet. Als je ’s avonds sport zal je daar geen last van hebben. Je hoeft niet te haasten of op de tijd te letten.

Go with the flow

Probeer voor jezelf een fijn tijdstip te zoeken om te gaan sporten. Houd daarbij rekening dat je steeds op dat tijdstip gaat sporten, zodat je lichaam er aan kan wennen. Dat lijkt me even zoeken en soms kan je niet anders. Onthoud goed waar je het voor doet en maak vooral veel plezier. Succes J