5 manieren om vluchtelingen te helpen

Je hebt het misschien wel gelezen. Op dit moment is de grootste vluchtelingenstroom bezig sinds de Tweede Wereldoorlog. Ze komen uit allerlei gebieden waar hun levensomstandigheden zo slecht zijn dat hun enige uitzicht is: op een bootje stappen en zien waar je uitkomt. Hopen op een betere wereld. Als je dan aankomt in die wereld, áls je al aankomt, want talloze vluchtelingen verdrinken, weet die wereld niet wat ze met je aanmoeten. En verblijf je in een krakkemikkig kamp, niet wetend waar je heen mag. Misschien heb je deze foto van het jongetje wel voorbij zien komen (schokkende foto, denk even na voordat je klikt of kijk samen met je ouders) Zo zijn er talloze foto’s. Maar er zijn nog veel meer vluchtelingen, die voor ons geen gezicht, geen naam hebben. Voor God hebben we allemaal een naam, zijn onze levens evenveel waard.

Eerder schreef Martanja al hoe een fiets haar leerde relativeren en we hebben onze Friday Fun al eens vervangen door aandacht te besteden aan de ellende in de wereld. Er is veel. En wij op Huis van Belle, in ons mooie roze huis waar we jou zo graag ontvangen, hopen jou te helpen de beste versie van jezelf te worden zodat je gaat uitdelen aan anderen. Vandaag helpen we je uitdelen aan anderen. Want hoeveel ellende er ook is, JIJ kunt iets doen!

Volg Manon

Wat een stoere powervrouw is Manon. Ze is een vriendin van ons teamlid Marit en zodoende volgen we haar verhalen. Ze besloot haar zomervakantie door te brengen op Lesbos om daar te helpen de vluchtelingen op te vangen die in bootjes aan komen varen. Zodra er een bootje aankomt, vertrekt een team om ze op te vangen en zodoende ook proberen te voorkomen dat de groep alsnog voor de kust verdrinkt. Manon heeft een blog bijgehouden die je hier kunt vinden. Houd haar in de gaten, want ze heeft net haar baan opgezegd om zes maanden lang op Lesbos te gaan werken! Dat gaat ze doen via de Stichting Hulpactie Bootvluchteling. Je kunt haar steunen door geld over te maken op het rekeningnummer van de Stichting (NL97 RBRB 0918 9326 37) en erbij te vermelden dat het voor Manon Terpstra is.

Stichting Hulpactie Bootvluchtelingen

Deze stichting is begonnen met een random groep op facebook en kregen zoveel aanvragen dat ze steeds groter zijn geworden. Zij helpen ook coordineren bij het werk op Lesbos en Kos. Een heel praktische groep, die schrijnende verhalen deelt op hun facebookpagina en die je ook financieel kunt steunen. Deze stichting is begonnen met het sturen van spullen naar Malta en coördineert nu vrijwilligers vanuit Nederland die op Lesbos, Kos en Athene. Zij zorgen dat er water, eten, vervoer en medische hulp voor de vluchtelingen is.

Word gastgezin voor een vluchteling

Deze actie is gestart door Jurrien ten Brinke en in eerste instantie alleen voor in Apeldoorn, waar een heel aantal vluchtelingen zijn opgevangen. Maar er reageerden zoveel mensen, dat inmiddels de actie landelijk is. Geef je op om een middag door te brengen, een vluchteling op te vangen of praktische hulp te geven. Bespreek dit eens met je ouders!

Doneer geld of spullen

Je kunt geld doneren via bijvoorbeeld bovenstaande stichting, Stichting Vluchteling en ook EO Metterdaad is op dit moment ter plekke bezig.

Pray pray pray

Het klinkt misschien als een dooddoener en zo bedoelen we het niet, maar bid om ontferming, om wonderen. God zet dingen in beweging en gebruikt daar mensen voor. Bid ook om je wanhoop te delen en realiseer je door je gebed hoe ontzettend bevoorrecht en verwend we hier zijn.

Bron hoofdfoto: Massimo Sestini—Polaris