5 tips om te beginnen aan de brugklas

Het nieuwe schooljaar staat weer voor de deur en dan gebeuren er vaak allerlei nieuwe dingen. Zo ga je misschien wel naar een hele nieuwe school; je gaat naar de brugklas. Superleuk, maar ook best wel spannend! Niet meer in je vaste lokaal met een meester, maar van lokaal naar lokaal sjouwen met allemaal andere docenten. Eigen boeken mee, misschien een eind fietsen, allemaal nieuwe mensen om je heen. Maar hoe doe je dat eigenlijk allemaal? Om jou een beetje te helpen heb ik hier vijf tips voor je om te beginnen aan de brugklas.

1. Besef je: iedereen vindt het spannend

In een nieuwe klas is iedereen nieuw. Dat klinkt heel logisch, maar dat wil je nog weleens vergeten. Dus dat onbekende meisje dat alleen zit, vindt het vast gezellig als je naast haar komt zitten! Zo kun je meteen nieuwe vrienden maken. Iedereen is hier voor het eerst en iedereen moet wennen, dus je bent niet alleen! Het is daarom ook helemaal niet gek om even iets aan iemand te vragen.

2. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer je al weet in welk lokaal je moet zijn en de juiste boeken bij je hebt, kun je de les veel beter volgen. Het is ook fijn voor de docent wanneer je je voorbereidt. Koop voordat je naar je nieuwe school gaat de spulletjes die je nodig hebt. Zoals een agenda, een rekenmachine en schriften.

3. Neem je ouders niet mee de school/klas in

Misschien lijkt het je wel heel leuk of fijn om op je allereerste dag even je ouders de klas of de school te laten zien. Maar op de middelbare school is dat toch wel een beetje over. Je wordt echt een stukje zelfstandiger nu! En ik heb er alle vertrouwen in dat dat goedkomt.

4. Wees jezelf

Het lijkt zo’n standaard, uitgemolken tip, maar ik wilde ‘m toch even noemen. Jezelf zijn is gewoon zo super belangrijk! Het is hartstikke zonde als mensen niet die echte, mooie meid zien die je bent. Als je jezelf bent kun je ook beter nieuwe vrienden vinden die écht bij je passen. Je hoeft niet cooler te doen dan je bent of jezelf te overschreeuwen. Je bent al Belle genoeg:)

 5. Vraag God om hulp

God gaat altijd met je mee, ook als je naar de brugklas gaat. Dus ga vooral bidden en vraag Hem om hulp, want Hij wil er voor je zijn en met je meegaan! En met God kun je alles aan; Hij kan je rust geven en goede moed om het nieuwe schooljaar in te gaan.