Automutilatie: wat kun je ertegen doen?

Let op: dit bericht is best heftig, maar het is bedoeld om meiden te helpen. Als je gevoelig bent voor triggers, kun je deze blog beter niet lezen. Of vraag iemand hem samen met je te lezen.
Erover praten? Check de site van het boek waar je verwijzingen vindt naar hulpverlening zoals Eleos.

* * *

Ken jij Nikki al? Nikki is een sterke en vrolijke meid. Ze heeft leuke vrienden en een lief vriendje, Matthijn. Maar ze heeft ook iets heftigs meegemaakt, iets wat ze aan niemand durft te vertellen. De enige manier om met haar gevoelens om te gaan, is voor haar automutilatie. Nikki snijdt zichzelf.

Heftig hè? Gelukkig is dit een verhaal uit een boek en is het niet helemaal echt. Toch zijn er miljoenen jongeren die zich kunnen herkennen in Nikki. Wist je dat 25% van de jongeren zichzelf weleens opzettelijk beschadigd heeft? Automutilatie is een serieus probleem en verdient serieuze aandacht. De schrijfster van Nikki, Joke Troost, geeft tips over hoe je met automutilatie om kunt gaan. Hier komen ze.

Help jezelf

Beschadig jij jezelf weleens? Zoek een gezonde uitlaatklep om je emoties te luchten. Hou het niet binnenin jezelf, maar laat het eruit op een goede manier. Ga bijvoorbeeld iets creatiefs doen. Schilderen, dansen, zingen, schrijven, wat dan ook. Sla desnoods in een kussen.

Zit je er al heel diep in? Vertel het iemand die je heel erg vertrouwd, een waardevol persoon. Een volwassene, om je te helpen stoppen. Want alleen kun je dat niet. Vertel het een volwassene, want het laatste wat je wilt is een clubje vormen met meisjes die zichzelf beschadigen.

Help een vriendin

Zie je dat een vriendin littekens heeft? Zorg ervoor dat je open bent en niet veroordelend of beschuldigend overkomt. Twijfel je? Better be safe than sorry.

Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat je littekens hebt. Ik denk dat je dat zelf gedaan hebt. Klopt dat?’ Misschien ontkent ze wel of klapt ze helemaal dicht. Dan kun je alsnog een betrouwbare volwassene over haar situatie inlichten zodat ze de hulp krijgt die ze verdient. Bovendien is zo’n groot probleem een te grote verantwoordelijkheid voor jou om zelf te dragen.

Ben je bang om jullie band te verpesten als je haar geheim aan een volwassene vertelt? Misschien is ze wel even boos, maar uiteindelijk zal ze blij zijn dat jij haar hebt geholpen. En hoe eerder, hoe beter. Onthoud: je doet het uit liefde, je wilt voor haar zorgen. Dat is alleen maar goed van je.

nikkiboek

Help een ander

Zie je iemand in de bus met littekens? Zeg er alleen iets van als je weet waar je het over hebt. Het is goed om ze te kunnen vertellen over hulpdiensten waar ze terechtkunnen, zoals vuurbaak.nl/nikki. Vraag bijvoorbeeld: ‘Hé, ik zie dat je littekens hebt. Hoe komt dat?’ Misschien worden ze boos of vragen ze waar jij je mee bemoeit. Dat geeft niets. Ze weten dan dat het zichtbaar is en dat er mensen zijn die om ze geven. Ze zijn niet alleen.

Hou van jezelf

Van jezelf houden is de basis van alles. Het gaat om de waarde die je aan jezelf hecht. Want als je een duur horloge of een iPhone hebt, wil je daar toch ook geen krasjes op hebben? Daar ben je super zuinig en voorzichtig mee. Je zorgt er goed voor, want het is van waarde. Jij bent zelf ook van waarde, dus je mag zuinig op jezelf zijn en goed voor jezelf zorgen.

Wil je meer informatie of een persoonlijk bericht sturen aan de schrijfster van Nikki?
Ga dan naar de site van Vuurbaak.

9789058040978_covr.jpg_2

Laat hieronder een bemoedigende wens voor iedereen die te maken heeft met automutilatie achter en maak kans op het boek Nikki van Joke Troost.

Deze blog werd geschreven door Coby