Leven vanuit geloof | Part 2

Hi girls! Vorige week hebben we de eerste praktische manier waarmee je jouw geloof in daden kunt omzetten besproken. Namelijk, door je geloof vrij te zetten door middel van je gebeden. Als je die blog nog niet hebt gelezen, klik dan hier.

We blijven nog even bij deze eerste praktische manier hangen. In deze blog kijken we naar de geschenken die God ons wil geven als we hiervoor bidden. En daarnaast lezen we de Bijbelteksten die bij deze geschenken passen.

Waar mogen we voor bidden?

In de Bijbel vinden we een aantal voorbeelden van dingen waar we voor mogen bidden en dingen die Hij aan ons wil geven. Telkens wanneer je bidt, mag je deze dingen ontvangen. Dit alles hebben we te danken aan Jezus, die de weg tot de Vader heeft vrijgemaakt door te sterven aan het kruis. Dankzij Hem mogen we bij de Vader komen met onze verzoeken en kunnen we Zijn geschenken ontvangen.

Zo staan o.a. deze geschenken voor ons in de Bijbel opgetekend:

  • Gods genezende en verkwikkende aanwezigheid in ons leven.

God zal je nooit verlaten. Nooit. Let that sink in.

God belooft het in Zijn Woord: “Be strong and courageous. Do not be afraid or terrified because of them, for the LORD your God goes with you; He will never leave you or forsake you.” – Deuteronomy 31:6.

Maar er staat meer, over Gods genezende kracht. De volgende teksten gaan hierover. Psalm 147: 3 beschrijft Gods genezende kracht en verzorging: “Hij geneest wie gebroken zijn en verzorgt hun diepe wonden”. En in Jeremia 31:25, wordt beschreven dat God ons bekrachtigd: “Wie dorstig zijn, zal Ik verkwikken; wie uitgeput zijn, geef Ik kracht.”.

  • Gods bovennatuurlijke vrede voor ons.

God schenkt ons zijn alles overstijgende vrede. Hierbij moet ik denken aan de Heilige Geest. Jezus vertelt het Zijn discipelen meerdere malen: “Ik laat jullie vrede na; Mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan.”, Johannes 14: 27 en  Paulus drukt ons op het hart om onze zorgen aan God toe te vertrouwen: “Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank Hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.”, Filippenzen 4: 6-7.

  • Gods wijsheid bij het nemen van beslissingen.

Dit lezen we terug in Jakobus 1: 5, waarin staat: “Komt één van u wijsheid tekort? Vraag God erom en Hij, die aan iedereen geeft, zonder voorbehoud en zonder verwijt, zal u wijsheid geven.”.

  • De kracht om te doen wat je moet doen.

Zo staat er in Filippenzen 4: 13: “Ik ben tegen alles bestand door Hem die mij kracht geeft.”.

  • De liefde van God en de goede plannen die Hij voor jou heeft.

Dit is onder andere terug te lezen in de – oh, zo bekende tekst – Johannes 3: 16, “Want God had de wereld zo lief dat Hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.”. Maar ook Johannes 4: 9 – 10 spreekt hierover in het beeld van God die onze ziel wil verkwikken als de bron van het Levende Water: “De vrouw antwoordde: ‘Hoe kunt u, als Jood, mij om drinken vragen? Ik ben immers een Samaritaanse!’ Joden gaan namelijk niet met Samaritanen om. Jezus zei tegen haar: ‘Als u wist wat God wil geven, en Wie het is die u om water vraagt, zou u Hém erom vragen en dan zou Hij u levend water geven.”.

En als laatste, onze toekomst, opgetekend in Jeremia 29: 11: “Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven.”.

Vertrouwen op Zijn woord

Maak er jouw belangrijkste prioriteit van om Gods woord te leren kennen en op Zijn woord te vertrouwen. Weet je wat het bijzondere is aan iemand die jou zijn woord geeft? Diegene is betrouwbaar. Zo is God ook betrouwbaar. Dat doet met denken aan een lied: “Do it again”, van Elevation Worship.

Your promise still stands
Great is Your faithfulness, faithfulness
I’m still in Your hands
This is my confidence, You never failed me yet

Bid vol vertrouwen dat je al het goede dat Hij voor jou heeft, zult ontvangen. “Daarom zeg Ik jullie: alles waarom jullie bidden en vragen, geloof dat je het al ontvangen hebt, en je zult het krijgen.”, Marcus 11: 24. Dit laatste natuurlijk wel met de kanttekening mits het Gods wil is. Soms vraag je om dingen die je graag wilt, maar die in werkelijkheid niet goed voor je zijn. Het kan vervolgens voelen alsof God geen antwoord geeft, maar soms is het antwoord dan simpelweg ‘nee’. Laat je daardoor niet ontmoedigen, want weet dat God liefde is en Hij het allerbeste met je voor heeft. Vaak heeft Hij iets beters voor je, wanneer het antwoord ‘nee’ lijkt te zijn.

De volgende keer lezen we meer over leven vanuit geloof. We zullen dan de tweede en derde praktische manier om je geloof in daden om te zetten leren. Tot dan! 😊

Photo by Milada Vigerova on Unsplash