Een machtig wapen

Ik heb er al weleens wat vaker over geschreven: de kracht van woorden. Laatst kwam dit onderwerp opnieuw onder mijn aandacht, vanwege een aantal preken die ik luisterde. De linkjes naar deze preken zal ik onderaan mijn blog plaatsen, zodat je die zelf  terug kunt luisteren (ze zijn in het Engels).

De kracht van woorden. Je hebt er vast weleens van gehoord. Wat zegt de Bijbel hier eigenlijk over? Onder andere dit:

“Als een mens iets goeds zegt, heeft hij een gevoel van welbehagen, hij voedt zich met de vruchten van zijn mond. Woorden hebben macht over leven en dood, wie zijn tong koestert, plukt daarvan de vruchten.” – Spreuken 18: 20-21

Volgens de Bijbel hebben woorden dus de kracht om te creëren (leven) of te vernietigen (dood). Om te herstellen of kapot te maken, om op te bouwen of om te beschadigen. Om te zegenen of te vervloeken.

De vruchten in mijn leven

Ik vind dat dus best wel interessant. Want hoe vaak zeg ik niet iets over mijzelf (Bijv.: “Ik ga dit nooit halen vanwege mijn faalangst.”, “Ik heb niet de tools om dit te kunnen, en die ga ik ook nooit krijgen.”, “Ik ben jaloers op haar, want zij is veel mooier dan dat ik ben.”) en wordt dit vervolgens ook een waarheid in mijn leven. Ik heb ontdekt dat wat ik zeg, voor een groot gedeelte bepaalt hoe mijn leven verloopt en welke vruchten ik in mijn leven zie. Als ik dus vind dat iemand anders mooier, leuker, slanker of knapper is dan ik, dan zijn de vruchten hiervan jaloezie en bitterheid.

Deze twee vruchten maken me inderdaad minder mooi dan die andere vrouw, omdat ik niet in mijn authentieke zelf ga staan en ik vanbinnen wrokkig word, de ander niets gun. Of neem het andere voorbeeld: als ik denk dat ik ga falen, ook al wil ik het zo graag goed doen, dan faal ik meestal juist. Die diepe overtuiging vanbinnen maakt dat ik inderdaad een black-out heb, of in paniek raak. Ik was er al bang voor en mijn diepste overtuiging was dat ik bijna zeker wist dat het ging gebeuren. Dus gebeurde het. Snap je een beetje welke kant ik op wil gaan?

Voordat je in paniek raakt van het laatste voorbeeld: faalangst is niet iets waar ik gemakkelijk over wil doen. Ik weet als geen ander hoe moeilijk het is om je angst aan God te geven en toch de uitdaging aan te gaan. Ik heb er al eens eerder een blog aan gewijd; uiteindelijk heb ik – na 5 keer rijexamen gedaan te hebben – mijn rijbewijs toch behaald. Elke keer weer probeerde ik op God te vertrouwen, maar nam de angst tijdens het examen het toch over. Toen ik echt aan het einde van mijn krachten was, begon God met werken en haalde ik het roze pasje toch. Voel je dus bemoedigd dat het echt niet zo is dat je gedachten je hele leven zullen bepalen. Maar, het is wel een hele belangrijke bron van succes of mislukking.

Terug naar de kracht van woorden. Woorden komen vaak voort uit diepere overtuigingen in je hart. Maak eens een reis naar binnen. Welke overtuigingen bepalen een groot gedeelte van jouw gedachtestromen? Schrijf ze eens voor jezelf op. Op Pinterest zoek ik vaak naar schema’s met Bijbelteksten over wie ik ben. Dat bemoedigt me en maakt dat ik veel diepere overtuigingen concreet aan kan pakken door deze woorden hardop voor te lezen. Want wie ben ik nu echt? Een dochter van de levende God! Ik ben gekoesterd, geliefd, geadoreerd boven alle dingen, door de Creator van alle dingen, die groter is dan alle dingen. En jij ook: jij bent geweldig! (Zie dit filmpje).

De volgende keer wil ik verder met je praten over dit onderwerp. In de tussentijd kun je alvast luisteren naar de preekjes die hieronder staan. Ik hoop dat deze woorden je zullen zegenen en je steeds meer ontdekt hoe jij, samen met God (DE Creator), mooie dingen in je leven kunt creëren met dat krachtige wapen dat je altijd bij je hebt. Je mond!

Watch Your Mouth Deel 1: klik hier.

Watch Your Mouth Deel 2: klik hier.

Bron: Pinterest

Header photo by Brett Jordan on Unsplash