Joëlle bakt: Appelkruimeltaart met sinaasappelcustard

Dit weekend waren we met de kantoorvrijwilligers van Huis van Belle een weekendje op stap. Voor bij de koffie maakte ik deze appelkruimeltaart met custard en een vleugje sinaasappel. Door de meiden is ‘ie helemaal goedgekeurd, dus bij dezen het recept voor jullie! Het deeg dat ik voor de bodem gebruik heet ook wel 1-2-3-deeg. Let maar eens op de hoeveelheid suiker, boter en zelfrijzend bakmeel. Grappig he? Zo kun je het makkelijk onthouden en ook maken als je geen receptenboek in de buurt hebt. (maar wie heeft dat nou nog nodig met internet… ;-))

Boodschappenlijstje:

Deeg:

  • 100 g suiker
  • 200 g boter
  • 300 g zelfrijzendbakmeel
  • ½ ei
  • 1 tl citroenrasp
  • 1 tl kaneel
  • Snufje zout

Vulling:

  • 250 ml melk
  • 20 g custard
  • 20 g suiker
  • 60 ml sinaasappelsap
  • 5 kleine appels (ong. 400 g)

+ extra bloem en suiker voor de kruimellaag

Stap 1: Maak het deeg: kneed de suiker, boter, zelfrijzend bakmeel, ei,  citroenrasp, kaneel en zout tot een soepel deeg. Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het in de koelkast een uur te rusten.

Stap 2: Maak de custardvulling. Meng een paar lepels melk met de custard en suiker tot een papje zonder klontjes. Breng de rest van de melk in een pannetje aan de kook. Doe daarna het custardpapje en de sinaasappelsap erbij en laat het nog even een paar minuten koken. Schenk de custard op een groot bord. Dek het af met een stuk plasticfolie en laat het afkoelen.

Stap 3: Verwarm de oven voor op 180°C. Haal het deeg uit de koelkast. Strooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit. Bekleed een lage bakvorm (vlaai, quiche) van 26 cm met het deeg. Blindbak de korst 20 min.

Stap 4: Terwijl je taartkorst in de oven staat schil je de appels, verwijder je het klokhuis en snij je ze in kleine blokjes. Voeg aan het restant van het deeg wat bloem en suiker toe zodat je er een kruimelig laagje van kunt maken. (het is tenslotte een appelkruimeltaart. Geen deeg over of liever een heel recept? Check deze blog bij stap 2 voor een kruimellaagje en vervang de nootmuskaat voor kaneel. Doe de hoeveelheden keer 2, dat moet genoeg zijn)

Stap 5: Laat je voorgebakken taartkorst iets afkoelen. Verdeel vervolgens de custard erover en verdeel de appelstukjes over de custard. Strooi de kruimelbodem over je taart. Bak deze vervolgens in 1u gaar in de oven.

De taart heeft een heel subtiel sinaasappelsmaakje. Deze kun je wat sterker maken door wat meer melk te vervangen door sinaasappelsap. Ook lekker als je gewoon custardvla maakt! Ik vonddeze appelkruimeltaart zelf het lekkerst op de dag dat ik ‘m gemaakt had. Omdat de vulling vrij vochtig is door de custardvla wordt de taartkorst daarna vrij slap en mis je het krokante. Nog steeds niet vies, maar wel minder dan helemaal vers. Al is dat natuurlijk ook je persoonlijke voorkeur. Enjoy!

Check hier ons nieuwe Belle Happy boekje en mooie kaartjes!
Pssst, wil jij elke maand extra blogs en winacties ontvangen én ons toffe tijdschrift Belle?
Word dan lid van de club!

Knop_geefjeop