De bloemen langs de weg

Mooi, hè… Al die bloemen aan de kant van de weg. Het lijkt wel alsof ik er elke dag steeds meer bij zie komen. Ik geniet ontzettend van al die mooie kleurtjes, vormen en verschillende soorten. Wisten jullie dat ze de bloemen sinds kort in veel gemeenten expres laten staan? Dit doen ze voor het behoud van de bijen, zodat zij niet zullen uitsterven. Het schijnt dat 75% van al ons voedsel afhankelijk is van het werk dat de bijen voor ons doen. Pretty important dat ze niet uitsterven dus.

Als ik kijk naar de bloemen, naar hun schoonheid en hoe sierlijk ze bewegen in de wind, moet ik soms denken aan wat God over ze zegt. Het is een welbekende tekst, en ik denk dat jij ‘m vast en zeker weleens hebt gehoord. “Kijk eens naar de bloemen in het gras. Kijk hoe ze groeien. Ze werken niet en weven niet. Maar Ik zeg jullie dat zelfs koning Salomo met al zijn rijkdom er niet zo schitterend uitzag als die bloemen. Het gras staat er maar één dag, want morgen wordt het als brandstof in de oven gegooid. Toch kleedt God dat gras zo mooi met bloemen aan. Dan zal Hij jullie toch zeker óók aankleden. Wat is jullie geloof toch klein!” – Mattheüs 6:28-30, Basisbijbel

Jezus staat stil

Mooi dat Jezus de tijd neemt om te kijken hoe de bloemen erbij staan en hoe ze groeien. Dat geeft voor mij aan dat Jezus tijd neemt voor het leven. Hij neemt de tijd om te zijn, en te zien wat er om zich heen gebeurt. Ik zat laatst te denken… Zou Jezus van te voren geweten hebben dat Hij maar 33 jaar op aarde zou leven? Ik denk het eigenlijk wel. En ondanks dat neemt Hij de tijd voor Zijn omgeving, voor de natuur, Zijn vrienden, familieleden en natuurlijk voor de mensen die naar Hem toe kwamen om naar Hem te luisteren of van Hem genezing te ontvangen. Mooi hè?

Het leert me dat ik, ondanks de fast world waarin we nu leven, echt wat vaker stil mag staan. Ik mag werken, maar mag ook weten dat God altijd zal voorzien in alles wat ik nodig heb. Ik mag werken, maar ik mag ook even rusten en weten dat de was ook morgen aan de beurt kan komen. Zo’n tekst maakt mij bewust van de urgentie van een ontspannen levenshouding.

Het maakt me er ook van bewust dat ik echt op God mag vertrouwen, want Hij kleedt zelfs het gras mooi aan met de meest prachtige bloemen. Het gras dat er maar één dag staat. Hoeveel te meer zou Hij dan niet willen voorzien in mijn behoeften? Ik denk hierbij aan mooie kleding (blijkbaar heeft Jezus veel gevoel voor stijl, want Hij benoemt dat alle schitterende bloemen – die Hij overigens zelf gemaakt heeft – nog mooier zijn dan de kledij van Koning Salomo), een dak boven mijn hoofd en voldoende eten. Maar, nog veel belangrijker, God voorziet ook in de behoeften van onze ziel. Hij weet waar je diepste behoeften zitten.

Hij weet wat je het allermeest nodig hebt, Hij weet waar er gaten in je ziel zitten, die nog geheeld moeten worden. Jezus zelf moedigt ons in deze tekst aan om een groter geloof te hebben. Hij moedigt ons aan om op de Vader te vertrouwen, en Hem alles wat ons bezig houdt toe te vertrouwen. Spannend, maar van grote meerwaarde. God vertrouwen en Hem je hart geven, dat zal je gegarandeerd helpen te stralen, en dan… Dan ben je nog mooier dan alle bloemen in het veld bij elkaar.

Photo by Alysa Bajenaru on Unsplash