Doelgericht het nieuwe jaar in: van ‘to do’ naar ‘to become’

Meestal eindig ik het jaar met het schijven van een brief. In deze brief noem ik dingen die ik het afgelopen jaar heb meegemaakt, of lessen die ik heb geleerd. Ik schrijf dingen op waar ik komend jaar in wil groeien, en dingen die ik komend jaar anders wil doen. Vaak doe ik dit met een hele lijst doelen aan het eind. Doelen die ik in het nieuwe jaar moet waarmaken, maar waarvan de helft meestal niet lukt. Dit jaar besloot ik dit anders te doen.

The Real Life Podcast

Ik heb nog steeds een brief geschreven ter reflectie, maar ik heb niet meer zoveel doelen gesteld als anders. Deels omdat ik het allemaal simpelweg niet kan waarmaken, maar het balletje ging eigenlijk pas rollen nadat ik een podcast van Jefferson Bethke had geluisterd. Deze ging over het hebben van goede voornemens voor het nieuwe jaar, en het stellen van doelen. Je kunt ‘m terugluisteren op Spotify, onder de naam ‘The Real Life Podcast; Why We Don’t Set Goals for the New Year’. Ik vind het zelf echt een aanrader! Ook heeft hij een documentje op zijn Instagram (@jeffersonbethke) geüpload, waar hij dieper ingaat op de manier waarop hij reflecteert aan het eind van het jaar. Dit documentje heb ik op oudejaarsavond doorgenomen met vrienden. Samen hebben we ons afgelopen jaar besproken en benoemden we de hoogte- en dieptepunten in ons leven. We bespraken de lessen die God ons heeft geleerd en vertelden elkaar de thema’s waar we komend jaar aan willen gaan werken. Daarna hebben we voor elkaar gebeden. Dit was echt een onwijs tof moment!

Schrijver en vlogger

Voor diegene die hem niet kennen: Jefferson Bethke is een schrijver, een online (christelijke) vlogger en hij maakt filmpjes over geloofsthema’s, Bijbelboeken en moeilijke, christelijke vraagstukken. Je kunt hem op YouTube volgen, maar ook op verschillende social media zoals Facebook en Instagram. Zelf vind ik hem vaak inspirerend, omdat hij er niet voor terugdeinst om te zeggen waar het op staat. Daarbij geeft hij ook praktische tips om dingen te veranderen, of dingen vanuit een ander perspectief te zien.

Doen en worden

In zijn podcast vertelt hij waarom hij geen doelen stelt voor het nieuwe jaar. Jefferson benoemt dat wij in het Westen geneigd zijn om ons te richten op de toekomst en op de doelen die we dan willen behalen. Hierdoor vergeten we vaak om terug te kijken en te reflecteren op wat het afgelopen jaar ons gebracht heeft. Hij vertelt dat ‘doelen’ hem aansporen om dingen ‘te doen’, maar niet om iets ‘te worden’, of om te veranderen. Het is een checklist van dingen die je kunt afstrepen, maar vaak verandert het alleen iets in je gedrag, niet in wie je bent. Om deze reden houden Jefferson en Alyssa (zijn vrouw) meer van ritmes. Ze vertellen dat het hebben van een ritme, het creëren van patronen in je leven, meer gaat over jouw identiteit en het stellen van doelen meer gaat over jouw activiteit.

Goed, wat wordt hier nu mee bedoeld?

Doelen hebben als het ware een ‘finish line’, een eindpunt, iets waar je naartoe werkt. Iets wat je doet, een activiteit. Ritme, of zoals Jefferson het ook noemt: ‘formation’ (in het Nederlands: vorming), zegt meer iets over wie jij aan het worden bent.  Het is een patroon wat jij telkens terug laat keren, en wat ervoor zorgt dat je verandert. Misschien is jouw doel voor aankomend jaar een bloeiende relatie met God. Dan kun je hier een stappenplan voor maken en deze stappen één voor één afvinken, of je maakt er een gewoonte van om elke ochtend (of een ander moment) met de Heer te praten. Ook wanneer je er eigenlijk geen tijd voor hebt, of stiekem geen zin in hebt. Langzamerhand zul je merken dat dit een patroon in je leven gaat worden. Je zult merken dat wanneer je opstaat, je je zonder nadenken direct op God richt. Ik merk dat dit iets is wat ik graag zou willen in mijn leven. Niet omdat ik dan iets bereikt heb, maar omdat het me een zoveel gelukkiger mens zou maken. Omdat ik denk dat het hebben van een relatie met De Vader de leegte (die ieder mens heeft) in mij zou kunnen opvullen. Omdat ik Hem wil dienen en Hem de eer wil geven die Hij toekomt.

Met andere woorden, wanneer doelen behaald zijn, zijn ze klaar. Patronen daarentegen, blijven terugkomen en blijven je veranderen. Doelen gaan over de ‘dingen die je hebt gedaan’, vorming gaat over ‘who you have become, wie je wordt. Daarnaast is het zo dat je, als je je doelen maar voor bijvoorbeeld 80% haalt, je vaak het gevoel hebt dat je gefaald hebt. Maar, wanneer het je voor 80% lukt om nieuwe patronen in te bouwen, zul je hier waarschijnlijk een veel positiever gevoel aan over houden.

Waarin wil jij groeien?

Als laatste wil ik je graag meegeven dat het mooi kan zijn om God te vragen om een thema, of een woord voor 2019. Vaak is het zo dat God met jou aan de slag wil om je te veranderen, om je te helpen om meer op Jezus te gaan lijken. Zo is mijn thema bijvoorbeeld de controle loslaten en meer op God vertrouwen. Dit is iets waarin ik nog mag groeien. Misschien heb jij ook wel iets waarin je graag wilt groeien. Wellicht is dit jouw thema. Of wellicht heb je een mooi Bijbelvers op je hart, iets wat je ontzettend aanspreekt en waarmee je jouw nieuwe jaar ingaat. Je mag hier gerust om bidden. Wie vraagt, zal ontvangen! Voor wie zoekt, zal de deur worden open gedaan.

Van doel naar patroon

Zoals benoemd in de inleiding, heb ik niet zoveel doelen als vorig jaar gesteld. Dat betekent wel dat ik een aantal (kleine) doelen heb gesteld, omdat ik het gewoon leuk vind om bepaalde dingen af te vinken. Daar is ook niets mis mee, denk ik. Wat ik wel anders ga doen, is het stellen van ‘grote doelen’. Ik ben niet meer van plan om dit te doen, omdat ik ze vaak niet waar kan maken en het meestal een teleurgesteld gevoel oplevert. Deze doelen zou ik willen omzetten in patronen of gewoontes; dingen die terugkomen en die een vast ritme zullen worden. Ik denk dat dit me uiteindelijk veel meer rust zal geven.

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben, en weet: toets alles en behoud het goede. Ik wens jullie een heel gezegend nieuw jaar toe!

Photo by Hello I’m Nik on Unsplash