Een gezegende kerst toegewenst!

Ben jij al helemaal ready voor kerst? Heb je al nieuwe kleren gekocht, nieuwe make-up aangeschaft en laat je binnenkort wel je nagels doen? Oh, en weet je al wat er gegeten wordt? De kerstboom staat toch zeker al..? En zorg je dat het huis opgeruimd is? Want als je huis rommelig is, kun je natuurlijk geen gezellige tijd samen hebben. En vergeet de lichtjes in je huis niet, hè. It’s all about ambiance!

Perfectionisme

Het sarcasme druipt hier natuurlijk vanaf, en sorry daarvoor. Ik vind kerst ook leuk. Ik ben dol op lampjes, lichtjes, kaarsen en kerstbomen. En ja, een opgeruimd huis is voor mij echt een verademing (dag prikkels, hallo rust). Maar als ik afgelopen jaar een les heb geleerd, dan is het wel dat ‘perfectionisme’ je perspectief vertroebelt. Ik heb het afgelopen jaar situaties meegemaakt waarin ik hoopte (en ernaar streefde) dat ze perfect zouden zijn. Juist doordat dit mijn focus was, zag ik alleen de imperfectie ervan.. Door mijn Perfecte Bril kon ik niet meer genieten van het mooie wat direct voor mij was. Ik zag alleen de uiterlijkheden die niet helemaal naar wens waren, maar ik vergat me te richten op zaken die er écht toe doen, zoals: liefde, warmte, puur geluk.

Echtheid

Rond de kerst ligt de focus vaak op het creëren van een perfecte tijd: als het maar mooi, lekker en gezellig is. Eigenlijk een beetje zoals in de film. Truth is: we’re living off the screen. En stiekem is dat echte nóg mooier. Het is namelijk geen filmset, waar alles van te voren grondig is aangepakt. Waar mensen dagenlang hebben gewerkt tot het perfect was. Waar de camera het zo filmt, dat het een sprookje lijkt. En waar acteurs doen alsof ze elkaar liefhebben. Films zijn heerlijk om te zien, maar dat is dan ook wat ze zijn: films. Weet je hoe bijzonder het is om (in het echte leven) een huis te hebben, geld om eten voor te kopen, familie of vrienden te hebben die van je houden. Dat is zoveel meer waard dan het nastreven van perfectie!

Eeuwigheidswaarde bij kerst

Mijn punt is eigenlijk.. Koester wat je hebt en focus je niet op wat je mist! Probeer te genieten van het imperfecte, ook als dat lastig is. Ik wens je een merry christmas, een vrolijk kerstfeest, waar het draait om plezier maken, maar met name om het kindje in de kribbe te gedenken. Want dát is waar kerst écht over gaat: Jezus. Hij kwam naar de aarde als klein en kwetsbaar wezentje, om 33 jaar later te sterven voor onze zonden. Hij zorgde ervoor dat we weer bij onze Vader mogen komen. Dat is van eeuwigheidswaarde. In de Heerlijke Eeuwigheid, dicht bij God, dat is waar we de Perfectie zelf zullen vinden. Op aarde moeten we nog eventjes wachten tot de volmaaktheid, maar we weten waar we voor leven! Zoals ik ooit eerder schreef: word niet boos op jezelf als je streeft naar perfectionisme. Ik doe dit ook. Ik denk dat dit komt, omdat we gemaakt zijn voor de Perfectie. Helemaal perfect zullen we nooit worden, maar als we ons richten op Jezus en op Wie Hij is, dan zullen we meer op Hem gaan lijken. Is dat niet waar kerst om draait? En: voor Hem hoeven we niet perfect te zijn. We mogen komen zoals we nu zijn, en Hij houdt van ons. Zo. Amen!

Iets om over na te denken: What would Jesus do? Een exclusief kerstdiner, of een open huis voor mensen die niemand hebben?

Photo by Seb Mooze on Unsplash