Eindexamen doen, help!

De eindexamens komen er weer aan! Vorig jaar zijn ze natuurlijk niet doorgegaan. Dat kon voor sommigen als een hele opluchting voelen, maar anderen baalden doordat ze hun cijfers niet meer op konden halen of de sfeer van eindexamens konden proeven. Dit jaar gaan ze wel door. Ben je hard aan het leren en heb je stress, of ben je juist heel relaxed en laat je het op je afkomen? Hoe dan ook, vandaan deel ik tips en mijn ervaring op het gebied van eindexamen doen.

Het examenjaar

Wanneer deze blog online komt is het al bijna tijd voor de examens zelf, maar hieraan voorafgaand is ook een heel examenjaar voorbij gegaan. Mijn mentor zei het hele jaar: mei komt er bijna aan, wees je daar bewust van. Het hele jaar ben je druk bezig om schoolexamens te maken en dingen af te ronden. Tussendoor moet je ook nog een studie kiezen, je bent er maar druk mee! Ik hoop dat je ondanks dit hectische jaar ook nog een beetje hebt kunnen genieten van je laatste jaar van de middelbare school.

De examens zelf

Het is zover, de examens komen eraan. Je lichaam en hoofd vullen zich met spanning. Dit is de periode waarin je (als het goed is) je laatste toetsen gaat maken. De examens zijn zo gepland dat de meivakantie vóór je examens valt en dat heeft zo z’n voor – en nadelen. Aan de ene kant heb je meer tijd hebt om te leren, maar aan de andere kant vind je het misschien ook zonde van je vakantie. Bedenk wel dat na de examens een tijd volgt waarin je echt niks meer hoeft te doen aan school!

Tips

Zelf heb ik eindexamen gedaan in 2019. Ik zat toen op vmbo-tl in de vierde klas. Ik was echt ontzettend zenuwachtig voor deze hele periode. Maar wat heb ik ervan genoten. Klinkt gek hè? Ik vond deze periode van afsluiten van de middelbare zo ontzettend leuk! Echt met z’n allen toewerken naar het einde van je middelbareschooltijd. Dat is meteen mijn eerste tip: probeer er ook van te genieten, het gaat zo snel!

Mijn tweede tip is om goed op een rijtje te hebben welke toets je wanneer hebt. Maak een duidelijk overzicht van de leerstof en van de examens. Zo raak je niet in de war en leer je de juiste dingen op het juiste moment.

Mijn derde tip: Kom op tijd! De examens zijn overal op hetzelfde moment (hetzelfde niveau), er wordt vaak een bepaalde tijd afgesproken waarop je aanwezig MOET zijn. Dat is niet de tijd van de examens zelf, maar om te voorkomen dat mensen te laat komen. Dat kan namelijk voor onrust zorgen in de zaal.

Mijn vierde tip: Vertrouw op jezelf! Als je goed geleerd hebt en het afgelopen jaar prima cijfers hebt gehaald mag je echt zeker zijn van jezelf. Je hebt er als het goed is alles aan gedaan, vertrouw dan op jezelf! Het is lastig, dat weet ik, maar probeer het!

De ochtend van het eindexamen

Hopelijk heb je goed geslapen! Voor sommigen is het fijn om nog even alles door te nemen, anderen vinden dat dat meer stress geeft. Dat is geheel jouw keus. Ontbijt goed en trek iets aan waarin je je fijn voelt. Kijk ook even naar het weer 😊. Zorg dat je de avond van tevoren echt alles in je tas hebt zodat je niks vergeet en check je tas nog voor dat je weggaat.

Ik wens jullie echt heel veel succes. Jullie kunnen het!

Photo by Ben Mullins on Unsplash