Film: Fifty Shades of Grey

Bijna een week draait deze immens populaire film nu in de bioscoop: Fifty Shades of Grey. Dit is een verfilming van het eerste deel uit de erotische trilogie van schrijfster E.L. James. Erotiek is een vorm van seksualiteit waarbij het niet per se gaat om de daadwerkelijke seks, maar waarbij er veel aandacht is voor alle gevoelens en verlangens die daarbij horen. Het gaat om het opbouwen van het verlangen naar seks. Over erotiek lezen kan ervoor zorgen dat je een opgewonden gevoel krijgt in je lichaam.

Waar gaat het verhaal over?

Vijftig tinten Grijs gaat over de rijke Christian Grey en literatuurstudente Anastasia Steele. Na de eerste ontmoeting is Anastasia helemaal onder de indruk van de charmante Christian. Ze denkt alleen dat hij te hoog gegrepen is voor haar, dus ze probeert hem uit haar hoofd te zetten. Maar dan staat Christian Grey plots in de winkel waar zij werkt! Vanaf dat moment laat hij haar niet meer met rust en hij begint haar te betrekken in zijn seksuele fantasieën die bizar extreem zijn.

De reden van deze blog

Hoewel sommigen van jullie nog te jong zullen zijn om deze film te kijken of het boek te lezen, gok ik dat de meesten van jullie al wel eens hebben gehoord over Vijftig Tinten Grijs. Wij van Huis van Belle vinden het belangrijk om jullie te informeren over dingen die je in het leven tegenkomt, zodat jullie zelf keuzes kunnen gaan maken. Want, van zelf keuzes leren maken krijg je een sterke identiteit! Dit is dan ook de reden dat we niet snel zullen zeggen dat je bepaalde dingen wel of niet moet doen. Bij deze film maken wij daarop een uitzondering. In deze blog willen we je drie argumenten aanreiken waarom wij denken dat het beter is om de film niet te kijken. Welke dat zijn en waarom we dat vinden, zullen we je hieronder proberen uit te leggen aan de hand van drie boodschappen die de film promoot.

Jongens zijn op zoek naar zachte en onzekere meisjes als Anastasia Steele

Christian Grey domineert het leven van Anastasia. Hij is de baas en bepaalt alles wat zij doet. Hij mag zelfs bepalen wat zij eet en wanneer! Doordat Fifty Shades of Grey werd gelanceerd op Valentijnsdag, lijkt het alsof het gaat om een romantische film. Het leven van Christian Grey lijkt heel glamorous door al het geld en de luxe dingen die hij heeft, maar dit is totaal geen romantische film. Het gaat over een gevaarlijke, ongezonde relatie! Na het kijken van de film zou je kunnen denken dat  jongens op zoek zijn naar zachte en onzekere meisjes, maar dit is niet zo! In een gezondere relatie wil een man geen vrouw die zich totaal onderdanig gedraagt. Hij wil een vrouw die voor zichzelf kan opkomen en hem terecht durft te wijzen wanneer hij het fout heeft! In een relatie horen beide partijen gelijkwaardig te zijn.

Meisjes zijn op zoek naar dominante jongens als Christian Grey

Veel meiden vinden dominante jongens aantrekkelijk. Denk maar eens aan die ene foute jongen op jouw school. Grote kans dat je je ergens tot hem aangetrokken voelt. Maar tegelijkertijd weet je ook dat als je toegeeft aan dat gevoel, je in een ongezonde relatie met hem terecht zult komen. Soms zijn mannen dominant, ze willen de baas zijn. Maar een relatie hoort gelijkwaardig te zijn.  Christian Grey schiet door in zijn dominantie. Zelfs zo, dat Anastasia geen eigen keuzes meer kan maken.

Ik heb gewerkt in de hulpverlening en heb meerdere malen gewerkt met vrouwen die waren ondergedoken en/of gevlucht voor hun gevaarlijke, dominante man. Ze werden mishandeld op meerdere vlakken: emotioneel, fysiek (dus lichamelijk) en seksueel. Wanneer iemand mij zou vertellen dat één van deze vrouwen een contract had moeten ondertekenen waarin stond dat haar vriend alles over haar mocht bepalen, dan klinkt dit toch verdacht veel als emotionele mishandeling? Emotionele mishandeling is een vorm van huiselijk geweld. In de film is dit verpakt in een mooi jasje, waardoor je dat niet ziet.

Seks is oké als je het gebruikt om daar je eigen problemen te verwerken

Seks, en alle dingen die fysiek, emotioneel en mentaal leiden naar seks, zijn geschapen door God. Hij heeft dat bedoeld als iets moois dat gedeeld kan worden tussen een man en een vrouw. Seks is een expressie van de liefde, wat refereert naar Gods oneindige liefde voor ons. Deze liefde is vrij, trouw, volledig en genadig. Christian Grey is als kind verwaarloosd. Hij weet niet wat liefde is, omdat hij dit nooit heeft ervaren. Hij houdt er van om controle te hebben en zijn dominantie helpt hem daarbij. Seks is echter niet het antwoord op persoonlijke issues. Anastasia is niet de juiste persoon die hem kan helpen om zijn jeugd te verwerken. Als Christian dat zou willen, zou hij naar psycholoog of therapeut moeten gaan. Vergelijk het met een onzeker tienermeisje. Ze heeft behoefte aan bevestiging en gooit haar lichaam in de strijd om aandacht te krijgen van de jongens. Deze aandacht helpt haar om zich oké te voelen over zichzelf. Ergens kunnen we begrijpen dat ze dit doet, maar is het gezond? Nee. Seks is dus niet oké wanneer dit gebruikt wordt om daar je eigen problemen mee te verwerken. Seks en liefde gaan hand in hand. Seks en problemen niet.

Wordt er in jouw omgeving veel over gepraat, of eigenlijk helemaal niet? 

Meer lezen? Hier vind je een vertaalde brief van psychiater Miriam Grossman. Hierop is deze blog ook geïnspireerd.