His arms are open wide

In het leven zijn er seizoenen waarin alles goed lijkt te gaan. Alles gaat zijn gangetje, je voelt je goed, het leven lacht. Helaas zijn er ook seizoenen waarin alles donker lijkt. Seizoenen die eindeloos aanvoelen en niet voorbij lijken te gaan, hoe graag je dat ook zou willen.

Van seizoen naar seizoen

In mijn leven heb ik ook regelmatig zo’n wisseling van het seizoen. Soms voel ik me goed, God voelt dan heel dichtbij en levendig. Ondanks deze dingen rol ik dan toch weer in een wat donkerder seizoen. Door deze ups en downs leer ik steeds weer dat er maar één uitkomst is om aan zo’n moeilijke periode een einde te maken: Jezus.

Ik weet natuurlijk niet wat er in jouw leven op dit moment aan de gang is of hoe je situatie eruitziet. Misschien voel je je wel heel goed, maar misschien zit je ook wel even in zo’n donkere periode. Soms zijn de omstandigheden zo dat je daar zelf geen controle over hebt en het niet kan stoppen. Toch wil ik je wel een handvat meegeven die mij, ongeacht de situatie en de controle die ik daar wel of niet over had, geholpen heeft er weer uit te komen.

De ene periode is de andere niet en soms kun je er ook niks aan veranderen of eraan doen dat zo’n periode is begonnen, je hebt het leven simpelweg niet in de hand.

De Bijbel bleef dichtbij

Als ik terugkijk op hoe die periodes er voor mij uitzagen zie ik vaak genoeg dat, ongeacht de situatie, mijn Bijbel ineens dicht bleef. Waar ik eerder enthousiast elke dag een stukje las, raakte ik dat nu beetje bij beetje kwijt. Als ik het moeilijk kreeg neigde ik eerder van Jezus vandaan te raken dan dichter naar Hem toe te trekken. Er gebeurden dan dingen waar ik me schuldig voor voelde en vond het dan eng om terug naar Jezus toe te gaan. Ik voelde me dan bijvoorbeeld schuldig over het feit dat ik bijna nooit meer met Jezus sprak, nauwelijks de bijbel nog oppakte en continu toegaf aan negatieve gedachten en die toestemming gaf om de boventoon te voeren. Die gedachtes maakten me dan zwak, zodat ik niet meer naar Jezus toeging.

Al die negatieve gedachtes waren leugens

Als ik hierop terugkijk dan weet ik een ding zeker, toen ik dacht dat ik te ver van Jezus was, toen die negatieve gedachten de boventoon voerden en ik geloofde dat ik te ver weg was, stond Jezus met zijn armen wijd open. Al die negatieve gedachtes waren leugens. Het is een leugen dat je te ver weg bent van Jezus om terug te komen. Het is een leugen die door de duivel bedacht en verdraaid is.

Jezus staat met zijn armen open. Wijd open. Vergeet dat nooit. Hij is er voor jou. Het maakt niet uit of je gisteren nog bijbel hebt gelezen of dat je het al zolang niet meer hebt gedaan dat hij al ligt te verstoffen onder je bed. Het is niet te laat. Je bent niet te ver. Jezus staat hier nu bij je met zijn armen open. Ren er maar naar toe en geef je over. Je hebt het nodig om in zijn armen te rusten, en dat mag je gerust doen.

Jezus is de enige die jou beter begrijpt dan wie dan ook. Ik weet niet wat er allemaal gebeurt in je leven, maar je mag je troosten in het feit dat Jezus dat wel weet. En niet alleen weet, maar ook begrijpt. Voor de volle 100% begrijpt hij je.

Je hoeft alleen maar ‘ja’ te zeggen

Ik wil je ook meegeven dat als je situatie voor jou niet te controleren is, dat je mag weten dat dat ook niet hoeft omdat Jezus de volledige controle heeft. Hij ziet jou, huilt met jou, leeft mee met jou en zorgt voor jou. Hij heeft de controle, heeft alle macht en het laatste woord, daar mag je op vertrouwen. Jezus is hier voor jou, op dit moment om bij je te zijn. Je hoeft alleen maar ‘ja’ te zeggen.

Photo by Kristina Wagner on Unsplash