Op kamers (#3): budget-proof je kamer inrichten

Elke kamer heeft af en toe een make-over nodig, of je nou binnenkort op kamers gaat of voorlopig nog even bij je ouders blijft wonen. Dat behang met glitters en die roze meubels waren vroeger heel leuk, maar ondertussen wil je iets anders qua inrichting en dat is helemaal niet gek. Daarnaast is het ook zeker in de zomervakantie een leuk project om je kamer een nieuwe stijl te geven. Helaas zijn je dromen en wensen vaak groter dan je portemonnee. Gelukkig zijn er met een paar tips en tricks ook heel veel mogelijkheden wanneer je een kleiner budget hebt.

In dit blog daarom een paar ideeën voor het budget-proof (her)inrichten van je kamer. Heb je deel 1 en deel 2 van deze serie trouwens al gelezen?

Plan & budget

Maak een lijstje met wat je graag wilt veranderen. Vraag hierbij ook even de hulp van je ouders, vaak hebben zij ook wel een idee van wat er misschien echt vervangen moet worden. Stel zelf een budget op, hoeveel wil je uitgeven aan je make-over? Betrek ook hierbij je ouders, hopelijk willen zij ook wat bijdragen als ze zien hoe goed jij je plannen aanpakt :).

Moodboard

Om je kamer uiteindelijk een beetje samenhang te geven, kan het helpen om te beginnen met het maken van een moodboard waarop je alles wat je inspireert verzameld. Dit kan je heel makkelijk doen op Pinterest, maar je kan natuurlijk ook gewoon een stel (interieur)tijdschriften en reclamefolders pakken en uitknippen wat je tof vindt. Denk hierbij ook breder dan alleen meubels: welke kleuren vind je mooi? Wil je graag een erg knusse stijl, of liever wat stoerder? Zo ontdek je vanzelf je smaak. Uitgebreide tips voor het maken van een moodboard kan je lezen in deze blog.

Tweedehands = tweede kans

Als je eenmaal rond zal kijken in woonwinkels ontdek je al snel dat nieuwe meubels best prijzig zijn. Mijn tip is dan ook om te zoeken naar tweedehands meubels en deze zelf nog wat op te knappen met bijvoorbeeld een likje verf en nieuwe handgrepen. Dit kan natuurlijk in de kringloopwinkel, maar ook online worden er veel spullen tweedehands verkocht.

Zeker grote meubels zoals banken en kasten vinden mensen vaak irritant om te verhuizen omdat ze log en zwaar zijn. Soms kan je deze dus heel goedkoop of zelfs gratis ophalen, als je ze zelf maar naar beneden sjouwt. Moet je wel nog even vervoer regelen ;). Check hiervoor websites zoals Marktplaats, Gratisaftehalen.nl.  In grotere steden zijn ook vaak facebookgroepen waarin mensen dingen gratis weggeven of goedkoop doorverkopen.

Gebruik bij advertenties op internet trouwens wel je gezonde verstand: een bank kan er op de foto nog zo mooi uitzien, maar als hij al 5 jaar oud is en de eigenaar huisdieren heeft gehad is hij waarschijnlijk toch niet zo schoon en comfortabel als je zou willen ;).

IKEA-hacks

Om toch nog even terug te komen bij deze blauw-gele winkel: zoek online naar IKEA hacks en je komt super veel creatieve ideeën tegen hoe je de standaard IKEA-producten een eigen stijl kan geven of hoe je ze juist op een andere manier kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een mand als lampenkap en een kruidenrekje als boekenplank. Laat je creativiteit los en niemand herkent je interieur meer terug van de IKEA-winkel. Zie bijvoorbeeld dit overzicht van 100 Ikea Hacks.

Snel uitgekeken op je muren?

Heb je witte muren waar de rust, maar ook de saaiheid van af spat? Een likje verf in een mooie kleur kan wonderen doen, maar zeker in studentenkamers mag dit niet altijd. Als je toch je muren wil opleuken kan je bijvoorbeeld gebruik maken van deze wandkubussen van de Action.

Door de verschillende groottes kan je ze op een leuke manier ophangen en natuurlijk kan je er telkens andere spullen inzetten. Ook een wand vol leuke fotolijstjes kan al een groot verschil maken. Verander regelmatig de inhoud en je muur ziet er telkens weer anders uit. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld ook de mooie posters uit de Belle!

Factor knus

In Nederland kennen we helaas ook veel grauwe dagen. Juist dan is het heerlijk om je terug te kunnen trekken op je kamer. Creëer deze knusheid met zachte kleedjes en mooie kussenhoezen. Vaak kan je deze prima in de uitverkoop scoren. Wat ook vanzelf een leuk effect geeft is om gebruik te maken van lichtjessnoeren, bijvoorbeeld bij je bed of bureau. Koop ze tweedehands of in de uitverkoop na kerst (of vis er bij je ouders eentje uit de doos met kerstversiering). Je kan zo ook makkelijk je eigen tafellamp maken door een lichtjessnoer in een (vintage) glazen pot te doen.

Kortom, struin lekker over het internet voor inspiratie en met een beetje creativiteit en aandacht geef jij je kamer precies de make-over die het nodig heeft en die past bij je budget.

Veel succes gewenst!

Wat wil jij graag nog veranderen aan je kamer?

Photo by Jonathan Borba on Unsplash