Spijt hebben – (part one)

Goedemorgen lieve meiden!

Vandaag heb ik ervoor gekozen om een overdenking van Joyce Meyer met jullie te delen, omdat ik denk dat haar boodschap een hele krachtige is. Joyce is een vrouw die al geruime tijd meedraait in de ministry, ze heeft al talloze spreekbeurten en boeken op haar naam staan en draait haar hand er niet voor om om eerlijk te zijn over haar eigen leven, de struggles die hierbij horen en over haar wandel met God. Mocht je meer over haar willen weten, dan raad ik je aan om een paar van haar preken terug te luisteren op YouTube. Ze is ook weleens te zien op SBS6. Laat jij je samen met mij inspireren?

Gevoel

“Hoe vaak druk jij op de snoozeknop? Of zeg je iets waar je gelijk spijt van hebt? Speel je een situatie steeds opnieuw in je hoofd af, wensend dat je het anders had aangepakt? Of eet je iets wat je beter niet had kunnen eten?

Bedenk hoeveel invloed deze situaties hebben op je humeur. Kun jij jezelf weer herpakken en verdergaan, of blijf je hangen in gevoelens van ontmoediging en spijt?

Er zijn heel veel dingen waar we spijt van kunnen hebben. Ik herinner me een ochtend waarop Dave mij op het gebruikelijke tijdstip wakker maakte en dat ik zei: ‘Laat me alsjeblieft nog drie kwartier slapen.’ En toen hij drie kwartier later terugkwam, was het eerste wat ik dacht: Waarom stond ik niet gewoon meteen op toen hij mij de eerste keer wekte?

Satan

Dat is hoe de duivel werkt. Hij wacht tot het te laat is en probeert er daardoor voor te zorgen dat je je schuldig voelt en uiteindelijk veroordeeld. Maar God zal je een klein waarschuwingsteken geven om je te helpen het juiste te doen – zoals een stopbord of een oranje verkeerslicht werkt – zodat je van gedachten kunt veranderen voordat je een fout maakt.

Als het verkeerd was geweest om nog drie kwartier langer te slapen, had God dat door Zijn Geest, in mijn hart, al duidelijk gemaakt voordat ik weer verder ging slapen. Hij zou niet wachten tot er niets meer aan te doen was en me vervolgens met spijtgevoelens opzadelen, waardoor ik niet zou kunnen genieten van de rest van mijn dag.

Zelfs als we ons per ongeluk verslapen of terug naar bed gaan terwijl we aan onze dag hadden moeten beginnen, is het hebben van spijt nog steeds niet de oplossing. We moeten in plaats daarvan berouw tonen en God vragen ons te helpen de volgende keer gedisciplineerder te zijn en verdergaan.

Satan probeert jou op veel gebieden in je leven op te zadelen met spijtgevoelens. Spijt steelt je vreugde. Maar op de momenten dat je geneigd bent toe te geven aan spijtgevoelens, kun je hem weerstaan en vasthouden aan je vreugde.

De apostel Paulus was vastbesloten vast te houden aan Gods plan en niet ontmoedigd te raken of afgeleid te worden van wat echt belangrijk is. In Filippenzen 3:14 bemoedigt hij ons met de woorden: “Maar één ding doe ik: vergetend wat achter is, mij uitstrekkend naar wat voor is, jaag ik naar het doel: de prijs van de roeping van God, die van boven is, in Christus Jezus.

Geef het aan God

Relax. Al die druk, dat streven naar perfectie, al die zelfopgelegde verwachtingen; geef het allemaal aan God. Vraag Hem jou te helpen op je bestemming te komen en geniet van je leven.”

De volgende keer ga ik graag wat dieper in op wat het precies inhoudt om met spijt om te gaan en welke plek spijt mag hebben in jouw leven. Daarbij wil ik ook met je spreken over Gods genade en wat dit voor jou mag betekenen in je dagelijks leven. Stay tuned!

Photo by Jeremy Yap on Unsplash