The Boy, The Mole, The Fox and The Horse | Part nine

Er is al veel over geschreven en gezegd, maar feit is nog steeds dat we best in een onzekere tijd leven. En het hebben van geen of minder zekerheid maakt vaak dat we gevoelens van angst, onrust, verdriet, stress of andere vormen van onvrede ervaren. Vandaag staat er daarom een mooie les van Charlie Mackesy voor ons op het programma. Op zijn Instagram (@charliemackesy) deelt hij regelmatig mooie, bemoedigende posts – natuurlijk ondersteund door de heerlijke printen die hij maakt! Absoluut een aanrader om te volgen. Het idee dat hij ook een christen is, vind ik hierbij een mooie gedachte.

Les 9 | Less scared together

 “Everyone is a bit scared”, said the horse.

“But we are less scared together.”

Prachtig gezegd, hè.

Samen in hetzelfde schuitje: samen soms bang zijn, samen soms vol vertrouwen, samen soms onrustig, samen soms huilen, samen soms lachen, samen soms dansen.

Samen zijn. Het heeft iets moois. Het verbroedert (of in ons geval: verzustert). Het doet me denken aan een liefdesliedje.

 [Chorus]
Be scared with me honey, be scared, I am too
Let’s share in the running, we’ll fair best as two
Be scared till it’s funny, be scared through and through
Be scared till it’s sunny
I’ll stare down into the unknown
And anything this world can do to you and me
To you and me, to you and me

Een mooi zinnetje vind ik zelf ‘be scared till it’s funny’. Ik vind dat dit alles heel mooi relativeert en in een ander daglicht plaatst. Ook ‘be scared till its sunny’ vind ik prachtig, want dit impliceert dat er altijd weer een dag aanbreekt waarop de zon weer volop zal schijnen.

Weet je, ook al voelen we ons alleen en angstig in deze tijd… Helemaal alleen ben je nooit. God is er altijd bij. En last time I checked is hij nog steeds THE CREATOR van het complete heelal en heeft hij nog steeds alles in Zijn hand. Jezus zegt tegen ons: “Ik laat jullie vrede na, Mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan. Maak je niet ongerust en verlies de moed niet.” (Joh. 14:27)

Angst en groei

Laatst leerde ik een andere mooie les met betrekking tot dit thema. Het ging over angst en groei. Wanneer we iets doen wat we nog niet kunnen of wat buiten onze comfortzone ligt, liggen angstige gevoelens vaak op de loer. “Everything you want is on the other side of fear.” Iets doen én angstig zijn, dat  toont moed. Dat toont doorzettingsvermogen. Je laat daarmee aan jezelf zien dat angst en spanning je niet tegenhouden het leven te leven dat jij voor ogen hebt. Want het mag spannend zijn. En je hoeft niet te schrikken als iets niet in één keer lukt, want dat is normaal. Wellicht is dit een mooi inzicht voor jou om over na te denken.

Voor mij veranderde het zeker mijn volledige perspectief op het doen van nieuwe (en dus spannende) dingen. “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” – nog zo’n mooie grondhouding, terug te leiden naar het meisje met de opzij staande rode vlechtjes. Ik hoop dat je wat aan deze levenslesjes hebt. Dat het je helpt de dingen in perspectief te zien en je angsten bij jouw Almachtige God, Vader en Vriend neer te leggen. Be blessed, vriendin! Liefs van mij.

Wil je de eerdere lessen uit het boekje lezen? Je vindt de linkjes ernaar in de blog van les 8.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash