Vier feiten over biseksualiteit

Soms lees je bij ons artikelen over seks en seksualiteit. Deze artikelen staan niet op zichzelf, we schreven al heel veel verschillende soorten artikelen over dit onderwerp en je kan ze bij ons op de website terug vinden. We vinden het belangrijk dat je goed nadenkt over je keuzes en daarover praat met je ouders en vriendinnen bijvoorbeeld. Wij willen er een rol in spelen door je een zo eerlijk en compleet mogelijk beeld te geven vanuit verschillende invalshoeken, en daarom zullen we niet zo snel zeggen wat ‘goed’ of ‘fout’ is. Lees en denk je met ons mee?

Een tijdje geleden schreef ik een blog over homoseksualiteit. Ik heb toen beloofd om ook te bloggen over biseksuele meiden. Het zijn meiden die in de minderheid zijn, en zich wel eens over het hoofd gezien voelen. Daarom speciaal vier belangrijke feiten over hen!

Feit 1: Biseksuele meiden zijn geen twijfelaars

Soms wordt er weleens gezegd of gedacht: als je biseksueel bent, kun je gewoon niet kiezen. Maar biseksuele jongens en meiden vallen gewoon op jongens en op meiden. Ze kunnen echte verliefde gevoelens krijgen bij allebei de sekses. Daar kunnen ze niks aan doen, dat gebeurt gewoon. En nee, ze worden niet verliefd op iedereen. Dat hebben meiden die hetero zijn ook niet. Die worden net zo goed niet verliefd op iedere jongen die ze tegenkomen.

Feit 2: Biseksuele meiden zijn niet op twee mensen tegelijk verliefd

Maar hebben biseksuele meiden dan altijd behoefte aan een jongen én een meisje? Nee, zoals hierboven ook al geschreven: je wordt als biseksueel meisje niet op iedereen verliefd. Ook niet tegelijkertijd. Je hebt het niet nodig om een meisje én een jongen tegelijkertijd leuk te vinden. Het kan wel zo zijn dat iemand eerst verliefd wordt op een jongen, maar daarna dus toch op een meisje.

Feit 3: Biseksueel zijn kan op veel manieren

Als je hetero of homo bent, val je alléén op jongens of meiden. Maar als je biseksueel bent kun je op beiden vallen. Dat is dan niet exact verdeeld in 50% op het ene geslacht en 50% op het andere geslacht. Sommigen voelen zich vooral aangetrokken tot het eigen geslacht, maar gaan soms ook een relatie aan met het andere geslacht. Of juist andersom. Daardoor is iemand die biseksueel is niet zo makkelijk in een hokje te stoppen. Probeer dat ook niet, maar laat iemand gewoon zijn wie ze is. Misschien vind je er van alles van, maar dat doet er niet zo toe. Het belangrijkste is dat iemand (misschien wel een vriendin) het gevoel krijgt dat ze er gewoon mag zijn. Dat het niet belangrijk is of ze nu hetero, homo of bi is, maar dat ze gewoon een leuke meid is.

Feit 4: De minderheid

Nooit leuk, om de minderheid te zijn. En dat zijn biseksuele meiden wel. Dat is namelijk maar 2 tot 3 procent van de vrouwen. Daarom voelen ze zich vaker alleen, anders, apart… Meestal niet fijn. Daarom kunnen juist deze meiden wel wat support gebruiken, aardige woorden in plaats van afkeurende en zeker geen gepest en getreiter.

 

Tja, en nu denk je misschien: wat moet ik nu met al die feiten? Ik ben namelijk helemaal geen bi. Nee, jij waarschijnlijk niet, maar iemand in jouw buurt misschien wel. In je klas, een vriendin of in de kerk. En nu weet je er een beetje meer over, en vind je het misschien wat minder gek. Of het helpt wanneer iemand ‘uit de kast komt’ (dus: er voor het eerst over vertelt) en jij kunt dat meisje laten weten dat het niet geeft, dat ze nog even veel waard is en dat je graag naar haar wilt luisteren of aan haar kant staat.

You go girl!

Foto door Zackary Drucker voor The Gender Spectrum Collection