7 tips tegen examenvrees

Voor veel van jullie staan ze voor de deur: de examens! En bij examens hoort ook een klein beetje examenvrees, want de grote vraag blijft altijd of je het gaat halen. Kan je die voor 5 voor Duits misschien nog ophogen voor een 6? Het blijft spannend! Om een beetje zen je examens in te gaan heb ik 7 tips tegen examenvrees voor je op een rijtje gezet!

1. Bereid je goed voor

Deze tip is een inkoppertje: natuurlijk ga je goed voorbereid je examens in want je hebt keihard geleerd. Maar je goed voorbereiden heeft niet alleen te maken met proefexamens en samenvattingen. Zorg dat je op de dag van je examen niet nog de laatste bladzijden moet leren, daar krijg je juist stress van. Zorg dat je goed uitgerust bent, dat je iets lekkers meeneemt voor na je examen en dat je flesje water klaar staat. Op het laatste moment zulk soort dingen nog regelen is niet fijn. En het belangrijkste: zorg dat je op tijd van huis weg gaat. Liever 10 minuten te vroeg zodat je nog wat kan kletsen dan dat je moet racen voor de bel.

2. Studeer op een actieve manier

Op je bed liggen met je boek boven je hoofd is gegarandeerd een slecht idee: je valt zo in slaap door die saaie lesstof. Vraag je jezelf af wat jou helpt met leren: samenvattingen maken, een filmpje over het onderwerp bekijken, een tijdlijn maken, de termen verwerken in een liedje? Het kan allemaal en je bent op die manier actief bezig met de stof.

3. Zorg voor ontspanning

Je denkt dat je met je examens al je tijd moet stoppen in het leren, WANT JE MOET HET HALEN!!! Wrong! Studeren is juist de balans vinden tussen leren en iets leuks doen: door te ontspannen geef je je hersenen even een break en dat helpt je om de volgende studeerfase weer fris aan te kunnen. Kom van je studeerplek af, neem iets te drinken, en doe iets wat je totaal ontspant. Iedere break in bad gaan is misschien niet zo’n goed idee, maar iedere break gebruiken om je facebook en instagram te checken is ook niet slim. Neem de tijd om de hond uit te laten, te sporten of lekker te koken; het zijn allemaal manieren waarbij je even een ander deel van je hersenen gebruikt en dus ontspant!

Klein formaat - Huis van Belle winter shoot door Nienke van Denderen Fotografie-53 (2)

4. Zet je negatieve gedachten stop

Het is heel makkelijk (en verleidelijk) om in een cirkel van negatieve gedachten te blijven hangen: ik kan het toch niet, ik ga het niet halen, ik ben te dom om die examens te maken, zie je nou wel dat het me niet lukt. Zet die cirkel stop, want het brengt je niet verder. Tijdens het maken van je  examens moet je gefocust zijn op je toets, niet op je zelf. En heb je negatieve gedachten voor je examens, ook die kun je een halt toe roepen en omkeren naar iets positiefs. Je hebt de hersenen gekregen om deze stof (en het niveau) aan te kunnen, let’s do this!

5. Plan je tijd

Misschien weer een inkoppertje voor je, maar toch niet helemaal: tijdens je examens is het belangrijk om je tijd goed te verdelen. Hoe lang heb je de tijd? Hoeveel onderdelen heeft het examen? Welk onderdeel is het moeilijkst voor je? Welk onderdeel gaat je het meeste tijd kosten? Wanneer houd je een korte pauze? Je denkt misschien dat je een examen gewoon chronologisch moet afhandelen, en dat is ook vaak zo, maar het kan helpen om in te schatten waar de knelpunten liggen. Zo kan je tijd vrij maken om nog eens extra naar dat specifieke onderdeel te kijken, of om extra tijd te besteden aan het grootste gedeelte. Een pauze klinkt onlogisch, maar het is ook tijdens een examen fijn om even rond te kijken, je rug te strekken en je mueslireep te eten. Het werkt tijdens studeren, dus ook tijdens het maken van een examen. En heb je een blokkade? Blijf er niet te lang stil bij staan en ga door met de rest. Grote kans dat je kennis vanzelf weer opduikt als je je focust op iets anders!

6. Blijf niet te langen hangen bij vandaag

Vandaag ging het misschien slecht, maar dat zegt niks over de resultaten van morgen. Het is verleidelijk om heel de middag te denken aan t examen wat je net maakte, maar het brengt je nergens. Het is verleidelijk om de scores van je examen op te zoeken, maar vraag je af of je dat echt wil. Aan de resultaten doe je niks, en soms weet je ook niet goed wat een leraar wel of niet goed rekent. Het kan ook juist voor extra spanning zorgen, omdat je denkt dat je het examen echt heel slecht gemaakt hebt en dat je dus ook niet zal slagen.

7. Relativeer!

Het belang van examen doen is groot: het is je toegangsbewijs voor de studie van je keuze. Maar hecht er niet een te groot belang aan: duizenden anderen gingen je voor en de meesten van hen hebben het gewoon gehaald!  (Ik ook, en ik was echt geen blinkende ster!) En moet je her-examen doen: no big deal! Dat gebeurt en dat geeft ook niks. Het is vervelend, true, maar het geeft je de kans om de stof dubbel te bestuderen (met extra hulp!) en veel van de mensen slagen dan wel. En zak je (als nog)? Dan is er nog steeds niks aan de hand, maar lopen je plannen een jaartje vertraging op. Het zegt niks over hoe leuk jij bent als persoon en het bepaalt zeker niet de richting die je op wil gaan!

Voor alle meiden die examen doen, deel jouw tips in de comments! En natuurlijk: heel veel succes! En heb je een vriend of vriendin die examens doet? Zo help je die de examens door!