The Boy, The Mole, The Fox and The Horse, part three

De volgende les die ik leerde van The Boy and The Mole is best wel iets wat al een tijdje op mijn hart ligt. Iets waar ik zelf ook veel mee bezig ben en vooral veel mee bezig wíl zijn. ‘Wil’, want het lukt lang niet altijd om me er bewust van te zijn.

Klik hier om les 1 en les 2 te lezen!

Les 3 | Freedom in reacting

“One of our greatest freedoms is how we react to things.”

Op onze huwelijksreis (in Zakhyntos) hebben mijn man en ik een autootje gehuurd. Echt heel relaxt, we scheurden het hele eiland over terwijl de muziek uit de stereo knalde. Wat een vrij gevoel! Tijdens die reis was ik veel bezig met mijn reactie op gebeurtenissen in mijn leven, hoe ik reageerde op tegenslagen. Ik had vrij recent iets moeilijks meegemaakt en vond het lastig om dit te verwerken. Het ging om een periode waarin ik ontzettend tegen mijzelf en mijn perfectionisme aanliep. Tot frustrerend aan toe. Het was (en to be honest: is) echt een worsteling voor me.

Marco Borsato

Jarenlang had ik niet echt iets met Nederlandse muziek, maar in die vakantie is dat zeker veranderd. We luisterden het nummer ‘Mooi’ van Marco Borsato. Het nummer gaat over hoe je kijkt naar de dingen in je leven. Het nummer bevat veel mooie beeldspraken over hoe je het leven, en de dingen die je overkomen, kan ervaren.

Reageren op tegenslagen

De kern van de boodschap komt naar mijn idee op het volgende neer: soms gebeuren er dingen in het leven die niet mooi zijn, niet leuk en niet fijn. Dat is een gegeven: de een maakt misschien meer nare dingen mee dan de ander, maar iedereen heeft in dit leven te maken met tegenslagen. Het is alleen de kunst om er op een juiste manier mee om te gaan. Hoe begin jij je dag? Hoe sta je op? Zie jij een tegenslag als het falen van jezelf of zie je het als een uitdaging om je persoonlijke kwaliteiten te ontwikkelen en je kennis te verbreden? Ik weet dat het ontzettend lastig is. Het kost tijd om dit te leren, het kost tijd om juist te reageren op tegenslagen.

Vernieuwing van denken

Zoals gezegd worstel ik zelf ook nog steeds met mijn perfectionisme en het daardoor niet tevreden zijn: het is nooit genoeg. Maar weet je wat het mooie is? Er ligt een prachtige vrijheid voor ons klaar. Vrijheid in hoe we reageren op situaties. Op mensen. Hoe we reageren op tegenslagen. De Heilige Geest wil ons hierbij helpen. Hij wil ons denken vernieuwen, dat staat in Romeinen 12: 2. Daar staat (in de NBG): “En wordt niet gelijkvormig aan deze wereld (Yafit: bijvoorbeeld door je zorgen te maken of altijd maar controle te willen hebben etc., etc.), maar wordt hervormd door de vernieuwing van uw denken (Yafit: dit kun je vragen aan de Heilige Geest van God), opdat gij moogt erkennen wat de wil van God is, het goede, welgevallige en volkomene.”

Heilige Geest

Op het moment dat de Heilige Geest je denken gaat vernieuwen, krijg je ook de capaciteiten om anders naar de situatie te kijken. Wat hierin belangrijk is, is dat je er ook voor kiest om anders naar de dingen in je leven te willen aankijken. Zo kun je goed reageren op tegenslagen. De vrije wil van de mens is heel sterk. Dat houdt in de praktijk soms in dat de Heilige Geest klaar staat om je te overladen met Zijn cadeaus (bijvoorbeeld vrijheid in je denken, los van negatieve gedachtes of het constant zorgen maken), maar dat je er – bewust of onbewust – voor kiest om op de oude (vertrouwde) manier verder te gaan.

Durven

Dat kan bijvoorbeeld komen omdat je het lastig vindt om op God te vertrouwen: dat Hij het beste met je voor heeft en je echt niet in de steek zal laten. Ik wil niet zeggen dat God je niet kan zegenen als jij er niet voor openstaat, want God is almachtig. Natuurlijk kan Hij dat. Maar, Hij kiest er bewust voor om ons een vrije wil te geven. Dat betekent dat Hij de bal bij ons laat. Hij staat voor ons klaar met cadeaus als vrijheid, vrede, liefde en genade. Ik heb het idee dat Hij benieuwd is wat we hiermee doen. Durven we deze cadeaus aan te nemen? Durven we bijvoorbeeld positief over onszelf te denken? Durven we onszelf écht door Gods ogen te bekijken? Of blijft dat toch te spannend? Want… Wat als die mooie dingen die je over jezelf mag zeggen toch niet waar blijken te zijn?

Waarheid

Dan heb ik een vraag voor je. Geloof jij dat God de waarheid spreekt? Zo ja, geloof je ook dat wat er in de Bijbel staat, waar is? En geloof je dan ook dat wat er in de Bijbel staat, ook voor jou is? Als er staat dat God jou mooi gemaakt heeft, denk je dan dat Hij hierover zou liegen…? Denk er eens rustig over na, terwijl je de kunst van juist reageren op tegenslagen aanleert met een theetje en een lekker nummer van Marco. Hieronder staat de tekst van zijn mooie (haha) nummer. Laat de tekst eens op je inwerken! Zo rijk als je je voelt.

Mooi

Hoe val je in slaap
Hoe begint je dag
Open je je ogen
Met een traan of met een lach

En kijk je om je heen
En zie je dan de zon
Of zoek je achter alles
Naar de schaduw op de grond

En leef je voor geluk
Of sterf je van verdriet
En voelt dat als een keuze
Of heb jij die keuze niet

Het maakt niet echt iets uit
Of dat de waarheid is of niet
Het is hoe jij het ziet

Hoe mooi
Kan het leven zijn
Het is maar hoe je kijkt
Het is maar wat je droomt
Hoe mooi
Is jouw werkelijkheid
Jij bent net zo rijk
Zo rijk als je je voelt

Weet je wat je hebt
Is de cirkel rond
Zie je wat er staat
Of mis je enkel wat er stond
Krijg je wat je wilt
Of zelfs meer dan wat je vroeg
Ben je tevreden met het minste
Of is het meeste niet genoeg
Raak je verwonderd van de sneeuw
Van het ruisen van de wind
Geniet je van de vogels
Van het lachen van een kind

Creëer je je geluk
Want binnen in jezelf
Is waar het eindigt en begint

Hoe mooi
Kan het leven zijn
Het is maar hoe je kijkt
Het is maar wat je droomt
Hoe mooi
Is jouw werkelijkheid
Jij bent net zo rijk
Zo rijk als je je voelt
Zo rijk als je je voelt

Hoe mooi
Kan het leven zijn
Het is maar hoe je kijkt
Het is maar wat je droomt
Hoe mooi
Is jouw werkelijkheid
Jij bent net zo rijk
Zo rijk als je je voelt
Zo rijk als je je voelt
Zo rijk als je je voelt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeremia 29:11

Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven.

Mijn enige kanttekening bij het nummer gaat om deze tekst. Ik geloof dat ons geluk gecreëerd wordt door onze lieve God.  Al het goede komt van God, want Hij is goed. Dat is waar het eindigt en het  begint.  Hij, die altijd voor ons zorgt, die het beste met ons voorheeft, maar bovenal.. Die Zijn leven voor ons gaf, zodat wij voor eeuwig bij Hem mogen zijn. Dàt noem ik pas ‘geluk creëren’!